La Cetatea Rupea

In drumul nostru catre Sighisoara ne-am oprit si pe la Cetatea Rupea, care acum poate fi si vizitata. De la un localnic am inteles ca lucrarile ar fi costat 32 de milioane de lei, 20% fiind suportati de comunitate, restul din fonduri europene. Nu stiu daca este chiar asa dar s-au facut amenajari destul de costisitoare din cate am vazut. Iluminare stradala, sosea pana sus la Cetate, doua parcari, toalete publice, plus tot ce s-a mai reparat si ridicat la interior. Practic era o ruina inainte de inceperea lucrarilor.

Biletul de intrare nu este foarte scump – 10 lei de adult, 5 lei de copil.

Vizita nu ne-a luat mai mult de 1 ora. Si asta pentru ca am tot insistat eu sa fac diverse poze. Nu sunt foarte multe de vazut, mai ales ca nu exista nicio expozitie, niciun obiect istoric, niciun tun, nicio arma, nicio armura, nimic. Numai ziduri, turnuri de aparare, o capela (goala) si alte cateva locuinte. Niciun bufet amenajat, doar cateva suveniruri la intrare.

Dar inceputul este bun. Acum urmeaza o parte la fel de grea si anume organizarea unor expozitii, fie ca sunt istorice sau de arta. S-ar putea amenaja chiar un muzeu inspirat din traditiile si istoria zonei, cu obiecte vechi, fotografii etc. Nu trebuie sa ramana asa, doar in stadiul asta, vizitorii vor mai mult. Ar merge de minune o terasa si un restaurant, este destul spatiu.

Pana atunci, cei care vor trece pe aici pot admira frumoasele peisaje din jurul Cetatii si panorama orasului. Cred ca la toamna o sa fie o priveliste pe cinste. S-ar putea sa trec pe aici…