Unele dintre obiectivele turistice preferate de către noi în vacanțe sunt cu siguranță castelele și cetățile. Oriunde ne-am afla, dacă vedem vreuna cocoțată pe vreun deal sau pe vreun vârf de stâncă, imediat direcționez mașina către acel loc. Desigur, de câteva ori am luat și plasă, acelea fiind în proprietate privată sau regim hotelier, fără posibilitatea de vizitare la interior.
Și, ca să fiu sincer, înainte de a pleca într-o vacanță mă documentez întotdeauna referitor la cetățile și castelele din acea zonă. Așa că plec cu temele făcute încă de acasă. Dacă pe drum răsare vreun alt castel despre care nu știam, îl consider un bonus. 😀
După ce am făcut o listă cu cele mai frumoase castele și cetăți vizitate de noi în afara României, m-am gândit să schițez una și cu obiectivele turistice de acest gen de la noi din țară. Normal, pe care o voi completa ori de câte ori vom mai vizita încă vreo astfel de atracție turistică și istorică românească.
România este ofertantă la acest capitol, cu o mulțime de castele și de cetăți care pot fi vizitate. Din păcate, multe altele s-au degradat de-alungul timpului, în special în perioada comunistă. Însă am observat că din ce în ce mai multe sunt reabilitate cu ajutorul fondurilor europene pentru a fi redate circuitului turistic sau hotelier.
Pe hartă, castelele și cetățile vizitate de către noi sunt prezentate mai sus. O listă făcută de altfel pe parcursul unei decade, poate chiar într-o perioadă mai lungă de timp.
Care sunt cele mai frumoase castele și cetăți vizitate de către noi pe teritoriul României?
Castelul Peleș
Cu siguranță unul dintre preferatele noastre și pe care l-am vizitat de câteva ori, chiar și la interior. Ori de câte ori trecem prin Sinaia ne oprim în parcul Castelului Peleș pentru o scurtă plimbare dar și pentru a bea o cafea la terasa cu tunuri, de unde priveliștea asupra acestuia este una superbă.
Accesul în parcul Castelului Peleș este liber, recomand să parcați mașina la stația de pompieri de lângă hotelul Furnica, redat în funcțiune destul de recent. De asemenea, musai o vizită la interior. Cel mai bine ar fi să luați turul extins, care cuprinde și etajele superioare.
Mai multe detalii despre vizitarea acestuia, pe site-ul oficial.
Castelul Pelișor
Foarte aproape de Castelul Peleș, la numai câteva minute distanță de mers, se află cochetul dar frumosul Castel Pelișor, construit la dorința regelui Carol I, drept reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria.
Orarul și taxele de vizitare, aici.
Cetatea Sighișoarei
Cetatea Sighișoarei este cu siguranță una dintre favoritele noastre, chiar la nivel european. Este una dintre ultimele cetăți încă locuite din Europa, cu o mulțime de obiective istorice de vizitat. La fel de frumoasă în orice anotimp, va încălzi sufletul oricărui romantic călător.
Recomand vizitarea acesteia în special în perioada Festivalului Medieval.
Deși este destul de aglomerat în aceea perioadă, atunci prinde viață cu adevărat. Menestrelii, luptele medievale, personajele costumate, mâncărurile tradiționale vă vor place, cu siguranță.
Castelul Bethlen Criș
Se află aproape de Sighișoara. Noi l-am vizitat prin 2008, atunci fiind încă în curs de amenajare. Am văzut un articol de curând și văd că s-au mai schimbat lucruri pe acolo, deși nu pare în totalitate reabilitat.
Cetatea Brașovului
Cetatea domină panorama Brașovului de pe un deal înalt. Și de acolo puteți privi Brașovul în toată splendoarea sa. Din păcate, la interior nu prea sunt multe lucruri de văzut, niciun muzeu, doar un restaurant pentru nunți. Păcat.
Câteva informații utile aici.
Cetatea Râșnov
În drumul către Bran nu are cum să nu sară în ochii călătorului frumoasa Cetate a Râșnovului, care domină împrejurimile de pe un vârf de munte. Frumoase panoramele înconjurătoare văzute de acolo de sus. De asemenea, la interior veți găsi un muzeu, magazine cu suveniruri, parcă și o terasă. Când am trecut noi pe acolo era amenajat și un spațiu special pentru tir cu arcul.
Program de vizitare și prețuri de acces
- Noiembrie – Aprilie luni – duminica – 09.00 – 18.00
- Mai – Octombrie luni – duminica – 09.00 – 17.00
- Tarif vizitare: 12 lei/ pers; elevi, studenti 6 lei/pers.
Lângă Cetate pot fi vizitate parcul Dino și peștera Valea Cetății.
Castelul Bran
Noi l-am vizitat când era prea mic al nostru copil, așa că a obosit destul de repede și a trebuit să grăbim pasul. Dar țin minte că ne-a plăcut foarte tare.
Am mai trecut de câteva ori pe acolo dar afluxul prea mare de vizitatori ne-a speriat și ne-a gonit. Era prea aglomerat.
Mai multe informații pe site-ul oficial.
Cetatea Rupea
Ne-am oprit de vreo două ori la Cetatea Rupea, când eram în drum spre Sighișoara. Prima dată era închisă vizitatorilor, fiind în plin proces de restaurare. La vreo doi ani distanță am avut noroc și am pășit printre vechile ei ziduri.
Mai multe informații privitoare la orarul de vizitare, pe site-ul oficial.
Cetatea Făgărașului
Aflată în centrul orașului Făgăraș, Cetatea merită cu siguranță vizitată. Acolo veți putea vizita un interesant muzeu dedicat Țării Făgărașului.
Informații despre acces, aici.
Cetatea Viscri
Mai degrabă o biserică fortificată atestată încă din secolul XII. Dar arată ca o cetate în toată regula, ne-a plăcut mult acolo. O vizită la Viscri pare ca o călătorie înapoi în timp.
Mai multe detalii aici.
Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase din România, ctitorie a lui Ioan de Hunedoara, tatăl regelui Ungariei, Matei Corvin.
Mai multe informații pe site-ul oficial.
Curtea Domnească de la Târgoviște
Târgoviște a fost timp de multe secole capitala Țării Românești și acolo se păstrează încă urmele vechii curți domnești, atestată de pe vremea lui Mircea cel Bătrân. Neapărat să urcați în Turnul Chindiei, construit pe vremea lui Vlad Țepeș, pentru a avea o privire de ansamblu asupra întregului complex medieval.
Mai multe informații, aici.
Cetatea Poenari
Cetatea Poenari se află pe Transfăgărășan, pe drumul care leagă Curtea de Argeș de Bâlea Lac. Și ca să ajungem la ea a trebuit să urcăm nu mai puțin de 1480 de trepte. Practic, la cât de mititel sunt eu, mi-am dat sufletul până sus. Dar a meritat cu siguranță tot efortul. Dacă vreți să ajungeți sus la cetate, pregătiți-vă pentru un efort destul de susținut.
În apropiere este și lacul Vidraru, pe care puteți face o plimbare cu vaporașul. Apoi puteți continua drumul pe Transfăgărășan, una dintre cele mai frumoase șosele montane din lume.
Mai multe detalii despre programul de vizitare, aici.
Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia
O mega-cetate, cu ziduri imense de apărare, în care puteți petrece fără să vă plictisiți o întreagă zi. Ne-a impresionat încă de la prima întâlnire. Noi am făcut turul celor trei fortificații și am admirat luptele dintre daci și romani, pentru că am vizitat-o în timpul Festivalului Roman Apulum.
Vom reveni acolo, cu siguranță. Pentru că într-o singură zi nu am avut timp să vizităm toate punctele importante.
Cetatea Neamțului
Restaurată, cu un pod de acces impresionant, Cetatea Neamțului este una dintre cele două cetăți din timpul lui Ștefan cel Mare, încă în picioare și pe teritoriul României.
- Program de vizitare muzeu
- Luni este închis.
- 10:00-18:00 (aprilie-septembrie)
- 9:00-17:00 (octombrie-martie)
- Taxă de vizitare muzeu
- Taxă de fotografiere și filmare: 10 lei
Cetatea de Scaun a Sucevei
Impresionantă. La Cetatea Sucevei am aflat detalii despre istoria Moldovei prezentate într-o manieră modernă, cum nu am mai întâlnit nicăieri în Europa.
Mai multe detalii despre orarul de vizitare, aici. De menționat că lângă aceasta poate fi vizitat și frumosul Muzeu al Satului Bucovinean.
Cetatea Enisala
Cetatea Enisala ne-a încântat într-o călduroasă după-amiază de vară. Sus pe un vârf de munte dobrogean, cu panorame superbe asupra Deltei Dunării.
Detalii despre programul de vizitare și despre prețurile de acces, aici.
Ruinele unor cetăți faimoase
Cetățile grecești, romane sau dacice sunt majoritatea în ruine, dar amplasamentele acestora pot fi vizitate iar informațiile istorice necesare sunt oferite turiștilor.
Cetatea Histria
Cetatea Histria este cel mai vechi oraș atestat pe teritoriul țării noastre. Noi ne-am plimbat printre ruinele acesteia într-o călduroasă zi de vară, după ce făcusem plajă la Corbu.
Program vizitare: luni- duminica 9.00-20.00 vara, 9.00-17.00 iarna.
Cetatea Capidava
Tot așa, după ce am plecat de la plajă de la Corbu, în drum spre București am trecut o fugă și pe la Cetatea Capidava. Doar ruine, cu puține informații aici. Chiar erau prezenți acolo o echipă de arheologi care mai căutau diverse izvoare istorice pe teritoriul cetății. Peisajele sunt frumoase acolo, aceasta fiind amplasată chiar pe malul Dunării.
Mai multe informații despre Capidava pe site-ul oficial.
Ulpia Traiana Sarmisegetusa
Ulpia Traiana Sarmisegetuza a fost capitala provinciei Dacia, după ce aceasta a fost cucerită de romani. De menționat că se află la numai 40 de kilometri distanță de Sarmisegetusa Regia, centrul puterii lui Decebal.
Mai multe informații utile aici.
Cetatea Argedava
La Cetatea Argedava, Cetatea lui Burebista, nici măcar zidurile nu se mai văd. Totul arată părăsit, deplorabil, uitat de către autorități. Acolo se dau băieții cu atv-urile acum…
Dar îmi este dragă pentru că se află în satul bunicilor mei, satul copilăriei mele. Acolo, pe dealul cetății, am petrecut multe momente frumoase.
Ce urmează să vizităm?
Cam atâtea momentan. Cu siguranță că am uitat câteva sau nu mai am pozele de atunci (cum ar fi Cetatea Deva, Curtea Domnească din București, Cetatea Cisnădioara…). Și, cu siguranță că sunt multe altele care merită atenția voastră.
De exemplu, noi mai vrem să trecem pe la Castelul Sturdza, pe la Castelul lui Alexandru Ioan Cuza dar și pe la Cetatea Feldioara. Și neapărat pe la Sarmisegetuza Regia. Dar și pe la Cetatea Aiudului, care este în restaurare acum.
Dacă mai știți și de altele la fel de frumoase și de interesante, așteptăm propunerile voastre.
O listă cu castelele și cetățile din România am găsit pe wikipedia.