Castelul Landeck a fost unul dintre punctele de atractie pe care le-am vizitat in aceasta vara. Un castel cu o istorie de sute de ani transformat intr-un adevarat muzeu al istoriei, religiei, culturii si obiceiurilor din Tirolul de Sus.
Asezat pe o culme a muntelui, domina de la inaltime orasul cu acelasi nume, Landeck. Puteti urca linistiti cu masina pana acolo, exista o parcare gratuita langa castel si o alta cu plata putin mai jos. Biletele de intrare pentru doi adulti si un copil au costat 16 Euro, daca imi mai aduc bine aminte. Ne-au fost puse la dispozitie brosuri in limba engleza pe parcursul vizitei.
Dupa cum am spus, in incinta castelului se afla acum Muzeul Istoriei Locale, in care sunt prezentate cele mai importante momente istorice din aceasta zona dar si traditii locale. Exista camere in care sunt expuse obiecte pe diverse teme: religioase, meserii, vrajitorie, medicina traditionala. Am vazut o importanta colectie de jucarii pentru copii si o alta de carti de joc. Chiar erau expuse si matritele cu care se tipareau cartile de joc.
Nu, nu veti afla foarte multe despre istoria sau trecutul castelului, toate aceste informatii sunt acum pe internet. Practic, din 1942 apartine orasului Landeck, fiind restaurat intre anii 1967-1973 si transformat in muzeul districtului Landeck.
Este primul muzeu de acest gen la care pustiulica nu s-a plictisit si nu a tras de noi sa iesim mai repede. De ce? Raspunsul este foarte simplu: pentru copii este o organizata o „vanatoare de comori” care ii face sa fie mult mai atenti in timpul vizitei si sa isi insuseasca informatii noi si interesante. Practic, trecand prin camerele castelului a trebuit sa caute semnul 🙂 si sa citeasca informatiile aferente din brosura. Dupa aceea, lua o pietricica si o punea in saculetul care i-a fost dat la intrare. Nu, nu stie germana, dar brosura era in engleza, asa ca s-a descurcat onorabil. La final, dupa ce i-au fost numarate toate pietricelele din saculet, a primit un cadou simbolic.
Acelasi gen de expozitie si de metoda de a cointeresa copiii am experimentat-o si la Castelul Trautenfels.
Cred ca am petrecut mai bine de trei ore in Castelul Landeck. L-am vizitat din pivnite si pana in turn, de unde am putut admira frumoasa panorama a orasului Landeck si a muntilor care il inconjoara. Ne-a placut foarte tare si scena miniaturala a Nasterii Domnului. O astfel de macheta miniaturala am vazut si la Manastirea Andechs.
Cateva imagini de acolo, in continuare.