Duminică, 11 Decembrie, a fost o zi superbă, prea călduroasă pentru o lună de iarnă. Așa că, am acceptat invitația lui Alex și am mers să vizităm Mânăstirea Turnu Prahova, recent restaurată. În satul Târgșoru Vechi de lângă Ploiești, unde pe vremuri a fost o Curte Domnească.
Alex ne-a așteptat nerăbdător să ne povestească cât mai multe amănunte despre acel loc, unul cu un trecut istoric chiar bogat. Cu vestigii de pe vremea dacilor și romanilor, nu doar din cele medievale.
De exemplu, am aflat că Mânăstirea Turnu Prahova este ctitoria lui Vlad Țepeș și datează din anul 1461. Aici a fost găsită și pisania lăsată spre pomenire de către domnitorul valah. Care acum este păstrată în muzeul mânăstirii.
Scrisă în slavonă, aceasta spune așa „Cu mila lui Dumnezeu, Io Vlad Voievod și domn a toată țara Ungrovlahiei, fiul marelui Vlad Voievod, a zidit și a săvârșit această biserică, iunie 24, în anul 6969 (1461), indictionul 9.”
O legendă a locului spune că Vlad Țepeș a ridicat acest lăcaș pentru păcatul uciderii lui Vladislav al II-lea. Care, la rândul său, îi ucisese pe Vlad Dracul și pe Mircea, tatăl și fratele lui Vlad Țepeș.
De menționat că până în anul 1997 biserica și mânăstirea au fost în ruină. Călugării au revenit în anul 1997 și au reconstruit mai întâi biserica. Iar din 2014 și până acum a fost refăcut și restul mânăstirii.
Cu această ocazie a fost refăcută și Biserica Albă, ctitorie a lui Mihnea Turcitul, cu rol de muzeu momentan. Și care a fost construită pe vremuri în locul unui turn al castrului roman.
Lângă Biserica Albă se află un sit arheologic ale unor vechi therme romane. Momentan sunt vizibile doar amprentele pe sol ale fostelor ziduri ale thermelor. Acestea sunt protejate de un acoperiș imens, ondulat.
Puțin mai departe se află un zid consolidat, adică ce a mai rămas din Biserica Târgoveților din Târgșoru Vechi. Care a fost incendiată de tătari.
Lângă acesta se află un vechi conac al familie Moruzi, dezafectat momentan. Mânăstirea l-a cumpărat și are în plan să facă acolo o clinică medicală. Lângă conac se află și un cabinet stomatologic la care oamenii săraci au acces gratuit.
Înainte de plecare am trecut pe la micuțul magazin al mânăstirii, de unde am cumpărat vin de la Jercălăi și miere făcută acolo, în stupii de care au grijă călugării.
Mai multe detalii despre istoria locului, aici.