Și ne mai mirăm că nu avem turiști…

Sâmbătă, zi frumoasă, soare, mirosea a primăvară.  Am vrut să ieșim puțin din casă și să vedem pomii înfloriți printre frumoasele case țărănești de la Muzeul Satului din București. Am lăsat-o pe mami să facă pască și cozonaci iar noi, băieții, am plecat la plimbare.

Am trecut mai întâi pe lângă Grădina Japoneză, să vedem cireșii. Era lacătul pe gard. Pentru prima dată am văzut lacătul pe acel gard. Deja aveam o bănuială… Și, din păcate, nu m-am înșelat. Când am ajuns la poarta Muzeului Satului un paznic ne-a întâmpinat și ne-a comunicat că este închis.

Ciudat, mai ales că am văzut o mulțime de turiști străini în București zilele astea. Iar acum pe seară, de la știri am aflat că mai toate muzeele din București au avut aceeași soartă în această perioadă. Unde să meargă, ce să viziteze? Numai barurile și restaurantele?

Și ne mai mirăm că nu avem turiști. Sau că nu vor mai reveni după ce și-au luat o mică țeapă tipic românească. Am umblat destul de mult prin zona Alpilor și nu am găsit niciodată muzee închise atât de mult timp (de joi până marți!!!), chiar dacă erau zile libere sau în preajma unor sărbători importante. Iar astăzi, sâmbătă, nu văd de ce nu ar fi fost program de vizitare.

Logica este destul de simplă, poate prea simplă pentru angajații statului român – tocmai în genul ăsta de zile ies oamenii la plimbare, la muzee sau la alte obiective turistice. Că doar nu ies pentru relaxare și o doză de tradiții și cultură doar în timpul zilelor de lucru (eventual între 8 și 17.00). Mai bine le-ar da liber angajaților liber în primele zile ale săptămânii dar să vină la muncă în weekend. Că doar lucrează la un Muzeu, un business cultural care ar trebui să trăiască de pe urma vizitatorilor și a turiștilor. Iar fluxul mai important de vizitatori este mai degrabă în timpul weekend-ului.

Oricum de organizarea de la Muzeul Satului sunt tot mai nemulțumit, de la an la an. De exemplu, nu toate casele țărănești  sunt deschise permanent pentru vizitare la interior, de cele mai multe ori ne-am plimbat doar pe aleile parcului muzeal. Iar noua zonă deschisă nu are niciun farmec, doar niște case trântite acolo. Și atât. Poate că au rămas fără angajați, poate ar trebui făcut ceva. Însă biletul de intrare s-a scumpit cu 50%.

Și ne mai mirăm că nu avem turiști. Care nu au ce vizita zilele astea în București și care vor pleca, cu siguranță, ușor dezamăgiți. Vor mai reveni oare?

Dezamăgiți am plecat la plimbare de la Muzeul Satului pe Bd. Kiseleff, apoi pe Calea Victoriei către Piața Unirii. Și am întâlnit o mulțime de turiști – spanioli, englezi, ruși, italieni… Care nu mai vor reveni, pentru că nu au avut ce vizita zilele astea în București.

Nu mă înțelegeți greșit, nu vreau ca bieții oameni să muncească de Paște sau de Crăciun. Dar prin natura meseriei ar trebui să fie la dispoziția vizitatorilor măcar în zilele premergătoare sau în cele imediat următoare. Cel puțin așa cred eu.