Muzee ale Satului din România

Nouă ne place foarte tare să vizităm Muzee ale Satului, pe oriunde ne-am plimba, în țară sau peste hotare. Pentru că vrem să descoperim arhitectura caselor tradiționale precum și obiceiurile populare din toate zonele turistice pe care le vizităm. Oriunde ne-a apărut un muzeu al satului în cale ne-am oprit la el vreme de câteva ore, fie că am fost în Austria, Bavaria sau în Munții Pădurea Neagră.

Am descoperit că și la noi în țară sunt destule Muzee ale Satului de vizitat, așa că le-am pus pe lista noastră de obiective turistice prin care trebuie să ne plimbăm. Ba chiar cred că România are mai multe muzee ale satului decât orice altă țară europeană, cel puțin așa cred.

O listă cu muzee în aer liber din toată lumea găsiți pe wikipedia.

  • Muzeul Satului din București

Normal, Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București, satul de la oraș, îl vizităm de câteva ori pe an, în toate anotimpurile.

V-am tot arătat poze realizate acolo și nu o să mă opresc prea curând, mai revin și cu altele.

2. Muzeul Satului Astra din Sibiu

Sincer să fiu, preferatul meu rămâne Muzeul Astra din Sibiu, întins pe nu mai puțin de 96 de hectare și în care nu te poți plictisi o zi întreagă. Ba chiar un weekend. Ne-am propus să revenim acolo cu o primă ocazie.

Update. Am revenit în aprilie 2018.

3. Muzeul Satului Vâlcean

Aflat aproape de Râmnicu Vâlcea, în comuna Bujoreni, Muzeul Satului Vâlcean ocupă o suprafață de aproximativ 8 hectare, unde puteți vedea nu mai puțin de 45 de gospodării tradiționale.

Am reușit să ajungem la final de aprilie.

4. Muzeul satului bănățean din Timișoara

Dacă știam că există un Muzeu al Satului în Timișoara m-aș fi oprit cu siguranță ori de câte ori am revenit în țară din vacanțele noastre. Dar o vom face, cu siguranță.

5. Muzeul satului Baia Mare

Un alt muzeu al satului există și în Baia Mare, unde sunt expuse gospodării din patru zone etnografice ale nordului țării – din Țara Maramureșului, Țara Chioarului, Țara Lăpușului și Țara Codrului, precum și zona de câmpie dinspre Sătmar.

6. Muzeul satului maramureșean din Sighetul Marmației

Neapărat de vizitat dacă sunteți atrași de obiceiurile maramureșene. Mai multe detalii aici.

7. Muzeul satului din Galati

Un Muzeu al Satului mai micuț, aflat în Pădurea Gârboavele. Mai multe detalii aici.

8. Muzeul Satului Bucovinean

Aflat foarte aproape de Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean merită cu siguranță o vizită.

Am fost acolo într-o frumoasă zi de iarnă.

9. Parcul Etnografic al Transilvaniei

Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj este un alt obiectiv turistic de acest gen care nu trebuie ratat. L-am găsit destul de trist într-o mohorâtă zi de februarie.

10. De la un cititor am aflat și despre Muzeul în aer liber de la Golești, care se întinde pe o suprafață de 10 hectare, unde sunt prezentate nu mai puțin de 35 de gospodării țărănești. Update – l-am vizitat și ne-a plăcut foarte tare! Am revenit acolo și într-o frumoasă zi de toamnă.

11. Și iată că am mai găsit încă un frumos muzeu al satului  – Muzeul arhitecturii populare din Gorj – Curtișoara. Aflat aproape de Târgu Jiu și pe care simt eu că-l voi vizita cât de curând.

Update. Nu am stat mult pe gânduri și l-am vizitat, într-o frumoasă zi de primăvară.

12. Muzeul Satului Vrâncean, lângă Focșani, pe care de-abia aștept să-l vizitez. Detalii aici și aici.

Update. Am avut norocul să-l vizităm într-o frumoasă zi de toamnă, la final de septembrie.

 

13. Muzeul Satului Brănean, amenajat în curtea castelului Bran. Micuț dar tare frumos din câte am înțeles.

Impresii de acolo pe hoinariromani.ro.

 

14. Muzeul Tării Oașului mi-a fost sugerat de un cititor, căruia îi mulțumesc pe această cale. Are o suprafață de 1.5 hectare și se află pe malul râului Tur, în apropierea centrului oraşului Negreşti-Oaş, la 200 de metri de drumul naţional care vine dinspre Satu Mare.

Mai multe informații aici.

15. Sat Pescăresc Tradițional, Tulcea.

Poate cel mai tânăr muzeu al satului din România, cu alei amenajate după topografia celor trei brațe ale Dunării, cu gospodării din cele mai reprezentative localități ale Deltei.