Suntem plecați pentru câteva zile în căutarea locurilor frumoase din România, în ciuda vremii nu tocmai prielnice. Iar astăzi am trecut vreme de câteva zeci de minute, liniștite și relaxate, pe la Mănăstirea Bârsana.
Început de februarie, soare ascuns în nori, vreme destul de mohorâtă, 3 grade afara… Însă am rămas plăcut impresionat de complexul monahal, cu siguranță unul dintre cele mai frumoase din România.
Pustiu pe acolo, nici măicuțe nu am văzut, foarte puțini turiști, nici credincioși… era o acalmie totală. Așa că ne-am plimbat alene pe aleile pietruite ale complexului mănăstiresc, admirând frumoasele clădiri construite în anii ’90 în stil tradițional maramureșean. Deși locul mănăstirii este atestat documentar de prin secolul XIV, viața monahală a reînceput aici din anul 1994.
În complexul Mănăstirii Bârsana sunt mai multe clădiri – biserica din lemn cu o înălțime de 57 de metri, turnul clopotniță, muzeul (care se deschide din 23 martie), centrul cultural, casa de oaspeți, praznicarul, casa veche, chiliile, stăreția, casa duhovnicului, casa episcopală, agheazmatarul și altarul de vară.
Le-am admirat pe fiecare în parte, sunt destul de mari, au mai multe etaje, dar toate sunt frumoase, cu o arhitectură tradițională de un bun gust desăvârșit.
Câteva imagini din complexul Mănăstirii Bârsana, în continuare.
La finalul plimbării am intrat și în biserica din lemn a mănăstirii, unde am admirat frumoasele picturi murale tradiționale.
Clar, după această vizită ne-am propus să revenim la Mănăstirea Bârsana, pe temperaturi mai prielnice turismului…