La Muzeul Satului Bucovinean, într-o frumoasă zi de iarnă

Am fost plecați câteva zile prin țară în vacanța inter-semestrială de iarnă, cu scopul vizitării unor muzee ale satului din nordul țării. Am fi vrut să facem 5 din 5, însă ne mulțumim și cu 3 din 5. Nu a fost timp chiar pentru toate.

Chiar în ultima noastră zi de vacanță de iarnă am vizitat, dis-de-dimineață, Muzeul Satului Bucovinean. Eram bucuroși, apăruse într-un final soarele, după vreo patru zile mohorâte și friguroase. Încercasem să-l vizităm și marțea dar a fost închis, așa că, înainte de a pleca spre casă, joia, la 9 dimineața eram deja la poarta lui. Primii!

Chiar am fost primii vizitatori din acea zi. Doamna care ne-a încasat banii pe bilete le-a trimis pe celelalte angajate să deschidă căsuțele, pentru vizitare. Biletul de intrare costă 6 lei pentru adulți, 1.5 lei pentru elevi și 10 lei taxă de fotografiere.

Apoi am luat-o la pas prin micuțul dar cochetul muzeu al satului bucovinean, chiar cea mai nouă instituție de acest gen de la noi din țară, inaugurată după revoluție.

Și am descoperit cel mai frumos muzeu al satului din partea de nord a țării (din cele vizitate de noi), chiar dacă este și cel mai mic, cu numai 32 de obiective.

În primul rând pentru că majoritatea caselor puteau fi vizitate și la interior, nu ca la celelalte două muzee pe care le-am călcat anterior. Dar și pentru că în trei dintre căsuțe erau puse în scenă câteva dintre momentele importante din viața oamenilor – nașterea, căsătoria și înmormântarea. Cu manechini, explicații despre obiceiurile respective dar și cu muzică de fundal, pentru ca totul să pară cât mai real. De asemenea, mai în toate căsuțele se aprindea automat lumina când intram în ele, pentru a vedea mai bine interiorul și obiectele expuse.

În continuare le voi arăta în imagini pe câteva dintre ele.

Crâșma din Șaru Dornei – de la începutul secolului XX

Atelier de olar din satul Marginea, de la începutul secolului XX

Moară de la Mănăstirea Gura Humorului

Moară de cereale, care funcționa la 1860, după cum o atestă documentele. Interesant este că morarul avea o cameră în care locuia și printr-un geam se uita la desfășurarea activităților.

Casă de la Cacica, din 1900

Aici erau prezentate obiceiurile legate de înmormântare, cu muzica jelitorilor pe fundal. Nu am zăbovit mult, nu era deloc o atmosferă veselă, de vacanță…

Fierăria

Casă din Volovăț, de la 1860

Aici am văzut instrumentele de prelucrare a lânei și țesăturilor, meșteșuguri consemnate în Moldova încă de la 1446. În satele bucovine exista un război de țesut aproape în fiecare gospodărie.

Casă din Vicov, de la începutul secolului XX

Aici era pus în scenă ceremonialul căsătoriei, cu muzică de petrecere bucovineană pe fundal.

Gospodărie din Straja, de la mijlocul secolului XIX

Aici erau prezentate obiceiurile legate de scăldătoare, prima baie a noului-născut. Și la care se aduceau diverse obiecte, bănuți, busoioc, zahăr pentru ca acesta să fie

„Scump ca argintul

Dulce ca mierea

Bun ca pâinea

Sănătos ca oul,

Rumen ca bujorul

Atrăgător ca busuiocul

Alb ca laptele.”

Gospodărie din Câmpulung Moldovenesc, de la începutul secolului XX

Biserică din Vama de Jos, de la 1783

În continuare funcțională, dar numai pe timpul primăverii, verii și toamnei, când vremea permite desfășurarea în bune condiții a ritualelor religioase. Slujba răsuna în difuzoare…

Casă din Rădășeni

Care mi-a plăcut cel mai mult, pentru că este colorată, micuță, cochetă.

Gospodărie din Rădășeni, de la sfârșitul secolului XIX

Școala

În curs de amenajare, cu două clase dar și cu dormitorul învățătorului, care pe vremuri locuia chiar în incinta ei.

Cam atât despre căsuțele admirate la scurta plimbare prin Muzeul Satului Bucovinean din Suceava. Doamnele de acolo ne-au invitat să ne întoarcem și vara, pentru că totul arată mult mai frumos dar și pentru că poți zăbovi mai mult în complex, vremea fiind mai favorabilă. Cu siguranță că vom da parcurs invitației cât de curând.

Ne-am simțit minunat acolo, chiar și pe frig, într-o superbă și senină dimineață de iarnă. Cu siguranță că vara, eventual în timpul unui festival al tradițiilor populare, totul este mult mai frumos, mai interactiv, mai atrăgător. Așa că vă invit cu drag și pe voi să-i treceți poarta acestui frumos muzeu al satului.

Alte imagini din Muzeul Satului Bucovinean, în continuare.