Trasee de o zi în Munții Ciucaș. Unul dintre cele mai frumoase lanțuri muntoase ale Carpaților și României

Munții Ciucaș au un farmec aparte și au fost ani la rând în care prima tură a fost pe culmile lor, pentru că ne place atât de mult acolo, pentru că ne încântă de fiecare dată cu stâncăraiele lor cu tot felul de forme ciudate, parcă din alte lumi.

Traseele noastre au pornit de la Cabana Muntele Roșu în general dar am făcut unul foarte frumos și din pasul Bratocea, de pe șoseaua ce leagă Cheia de Brașov.

Și pentru că este o destinație turistică destul de aproape de București, la care noi ajungem destul de repede, așa cum sunt și Munții Bucegi sau Munții Piatra Craiului. Și, din acest punct de vedere, ne permitem să facem excursii de o zi în weekend fără a creea găuri mari în bugetul familial. Ne bucurăm la maxim de munte și natură, cu cheltuieli minime.

Dacă se dorește cazarea de weekend în zonă, sunt câteva unități de cazare în Cheia dar și Cabana Ciucaș are astfel de facilități. Mai mult, cei de la Cabana Ciucaș vă pot lua cu mașina de jos, de la șosea, în caz că nu aveți o mașină 4×4 capabilă pentru a ajuns sus.

Iar la Cabana Muntele Roșu se poate ajunge foarte ușor, pentru că drumul de acces este asfaltat și era într-o stare bună ultima dată când am fost pe acolo. Acolo există o zonă de parcare destul de generoasă, pentru sute de mașini. Acum câțiva ani se putea și campa în acea poiană, nu mai știu dacă este posibil acum.

Majoritatea traseelor pe care le-am făcut în Munții Ciucaș sunt de 7-10 ore și nu pot fi catalogate drept ușoare, cel puțin din punct de vedere fizic. Nu sunt neapărat periculoase, cu hăuri pe lângă care să mergi cu sufletul la gură, dar nici ușoare nu sunt. Pantele sunt destul de accentuate, piezișe și vă vor solicita destul de tare mușchii și suflul.

Chiar dacă ne-au stors fizic de fiecare dată, ne-am simțit minunat acolo. Ca să nu mai spun că în perioadele potrivite vă puteți înfrupta cu afinele de pe lângă cărare, dacă sunteți norocoși chiar înainte să le pieptene culegătorii locului, sau vă puteți bucura de frumusețea exploziei de roz a rododendronilor la început de iunie.

Iar peisajele Ciucașului? Minunate…

Nu-i așa? Astea sunt doar câteva poze dintre cele realizate de mine în decursul anilor ce au trecut…

Pe lângă echipamentul adecvat de munte, pe care vă sfătuiesc să-l aveți cu voi, bocanci și haine de ploaie, neapărat să nu vă lipsească din rucsaci și apă, multă apă. Credeți-mă, într-o zi caniculară veți avea nevoie din abundență și pe acolo pe sus nu am văzut deloc izvoare, chiar am făcut destul de tare setea într-o drumeție care ne-a prins destul de nepregătiți la acest capitol.

De asemenea, nu ar strica să consultați starea vremii înainte de a urca pe munte, pe orice munte. Dacă cumva nu doriți ca vreo ploaie să vă strice buna dispoziție.

Cabana Muntele Roșu – Valea Berii – Cabana Ciucaș – Tigăile Mari – Vf Ciucaș și retur

Traseul clasic de altfel pentru majoritatea celor care vor să urce pe Vf Ciucaș sau pentru cei care vor să se bucure de o masă bună și o bere rece la Cabana Ciucaș, după ce au făcut un efort considerabil.

De menționat totuși că accesul din Valea Berii către Cabana Ciucaș se face pe un drum forestier destul de dificil, cu pietriș, într-o pantă accentuată și care este plin de praf în perioadele secetoase ale verii.

Întoarcerea se poate face pe traseul către La Răscruce, pe lângă Gropșoarele.

Cabana Muntele Roșu – Vf. Gropșoarele – Vf Zăganu

Din punctul meu de vedere, urcarea către Vf Gropșoarele te solicită de la început și până ajungi sus de tot, pe coama munților. Pentru că este mai pe toată lungimea sa într-o pantă destul de accentuată. Dar, doar de aia mergem pe munte, să ne bucurăm de peisaje frumoase și să facem mișcare, să ne mai dezmorțim după o săptămână la birou.

Mai multe detalii despre acest traseu – https://hailaplimbare.ro/2020/06/07/in-cautare-de-rododendroni-pe-muntele-rosu-intr-o-frumoasa-drumetie-catre-vf-zaganu/.

Circuit Cabana Muntele Roșu – Vf. Gropșoarele – Cabana Ciucaș – Valea Berii – Cabana Muntele Roșu

Un traseu circuit solicitant în prima sa parte, către Vf. Gropșoarele. Apoi se merge pe platoul montan și prin pădure în pante nu foarte accentuate, până la Cabana Ciucaș. De acolo, puteți merge ori către Vf. Ciucaș, dacă vă mai țin picioarele, ori înapoi prin Valea Berii către Cabana Muntele Roșu.

Mai multe detalii despre acest traseu aici – https://hailaplimbare.ro/2019/08/25/tura-de-o-zi-in-muntii-ciucas-de-la-cabana-muntele-rosu-pe-vf-gropsoarele-apoi-catre-cabana-ciucas/.

Pasul Bratocea – Vf Ciucaș și retur

Un traseu de până în 8 ore, nu foarte dificil, mai greu din punct de vedere fizic la urcarea finală către vârf. Un traseu cu peisaje minunate atât asupra Munților Ciucaș cât și ale Bucegilor.

Mai multe detalii despre acest traseu aici – https://hailaplimbare.ro/2020/05/31/ploaie-vant-raze-de-soare-si-peisaje-superbe-drumetie-din-pasul-bratocea-pana-pe-vf-ciucas/.

============================

Normal, puteți aborda toate aceste trasee sau cărările din Munții Ciucaș după pofta, puterile și timpul de care aveți nevoie. De asemenea, mai sunt o mulțime de alte trasee pe care noi nu am ajuns dar sper că o vom face curând.

Ce să mai, sper că vă veți simți și voi la fel de bine pe cărările din Munții Ciucaș, așa cum ne simțim noi de fiecare dată când mergem pe acolo.

Sfaturi de bun simț de la un munțoman amator

  • Consultați anterior harta traseului pe care doriți să-l faceți. Eu mă folosesc în general de munții-noștri.ro. Există și aplicație muntii-nostri ce permite descărcarea offline a hărților pe telefon dar care merge când are ea chef, în sensul că deși este descărcată offline, o hartă nu se va încărca dacă nu există semnal GSM.
  • De asemenea, descărcați offline harta Google Maps, s-ar putea să vă fie de folos la orientare, pe noi ne-a ajutat de multe ori (acolo unde este semnal GPS). Offline am zis, pentru că fără semnal GSM nu prea veți avea ce hartă să încărcați pe ecran.
  • Consultați online blogurile sau site-urile care au scris despre acest traseu. Pentru a vă face idee cam la ce să vă așteptați din punct de vedere al dificultății, despre porțiunile periculoase, despre marcaj și starea acestuia
  • De asemenea, vă puteți informa la cabanieri sau la punctele salvamont din zona pe care o veți cutreiera
  • Consultați starea vremii, nu recomand drumeții în familie când se anunță ploaie sau furtuni. Eu folosesc meteoblue.com, din experiență mi-a dovedit că prezice destul de exact starea vremii. Dacă nu vă puteți bucura cu adevărat de frumusețile naturii, atunci ce rost mai are acea drumeție?
  • Aveți nevoie de echipament de munte – bocanci (nu sandale, nu teniși, nu papuci), încălțări solide, cu talpa aderentă și destul de groasă pentru a nu simți pietrele și colțurile acestora. De asemenea, pelerine de ploaie pentru că vremea se poate schimba oricând pe munte, plus ceva gros de pus în caz că vântul devine prea tăios și prea rece. Protejați-vă!
  • Bețele de trekking vă pot fi de folos atât la urcare, cât mai ales la coborâre, pentru a le folosi ca punct de sprijin (cei mai în etate, ca mine, au idee la ce mă refer)
  • De asemenea, lanterne frontale ar fi de folos în caz că vă prinde noaptea pe traseu
  • Luați apă destulă cu voi, mai ales în zilele caniculare, pentru că pe platou sunt puține surse cu apă
  • Ceva dulce, fructe, sunt bune pentru un plus de energie pe pasajele abrupte. Noi avem și câte o sticluță de Cola, pentru că zahărul și cafeina dau un boost de energie la urcările abrupte…
  • Crema solară este neapărat necesară într-o perioadă caniculară… protejați-vă pielea de arsurile solare
  • În rucsaci nu v-ar strica o minimă trusă de prim-ajutor (bandaje, spirt, dezinfectant, aspirină bună după efort, pentru a minimiza febra musculară)
  • Eu am la mine și pungi în care intră piciorul, în caz că a plouat și a intrat apă în bocanci, plus o pereche de șosete uscate
  • Împotriva câinilor de stână, mai ales împotriva celor agresivi ce umblă liberi, eu folosesc o lanternă cu electroșocuri. Doar simplul sunet emis de electroșoc îi ține la distanță. În rest, dacă sunt cu ciobanii nu ar trebui să vă deranjeze…
  • Pentru urși v-aș recomanda pocnitori, vuvuzele cu aer sub presiune sau acel șpray cu piper. Dar cel mai simplu ar fi să vă faceți simțită prezența pe cărările din pădure, vorbind în principal, fluierând din când în când sau am mai văzut că unii ascultă muzică în surdină la o boxă portabilă (dar nu manele, manelele atrag urșii). Mă rog, pe traseele populare și frecventate de mulți turiști este mai puțin probabilă o întâlnire cu ursul, teoretic vorbind.
  • Vă rog, vă rog din tot sufletul, nu aruncați mizerie pe munte, după ce ați mâncat și ați băut, puneți la loc în rucsaci ambalajele.
  • Și, încă ceva – Obișnuiți-vă să dați binețe pe munte. Mă adresez în special celor tineri, cărora parcă le este frică și jenă să spună Bună Ziua… hai să fim oameni…