Prima noastră vacanță în Grecia… De ce? Nu v-aș putea răspunde, poate pentru că acum a fost momentul potrivit pentru a vizita o țară atât de frumoasă și de darnică cu turiștii ei. Pentru că scurta noastră vacanță în Grecia ne-a depășit așteptările, din toate punctele de vedere.
Aveam de mult timp în plan ca dacă vreodată voi ajunge în Grecia, primul loc vizitat să fie Meteora. Văzusem spectaculoasele peisaje pe internet sau la televizor, doream să mă încânt de ele cu proprii mei ochi.
La Meteora am ajuns direct din Borovets, unde am petrecut 6 zile minunate prin Munții Rila și în proximitatea lor. De acolo am făcut cu mașina aproximativ 6 ore, cu o oră de stat în vama dintre Bulgaria și Grecia. Așa că, de la București se poate ajunge în aproximativ 10 ore. Poate chiar mai repede, depinde de trafic și de abilitățile șoferului.
Inima și ochii îmi erau deja pline de culoare și de încântare când conduceam prin frumoasa câmpie a Thesaliei, cu ale sale dealuri molcome. Dar a început să-mi bată tot mai tare când, de la vreo 10-15km distanță, am întrezărit siluetele stâncilor de la Meteora… Spectacolul începea…
Pădurea de stâncă, cum i se mai spune acestui loc, binecuvântat de Creator și de Mama Natură, dar și de mâna oamenilor sfinți care au clădit acele mănăstiri sus de tot, aproape de cer.
Sau tărâmul treptelor fără de sfârșit, după câte am constatat eu, pentru că la fiecare mănăstire trebuiesc urcate zeci sau sute de trepte. În orice caz, este ușor acum, pentru turistul modern, mult mai facil pentru el să ajungă sus, acolo unde călugării se urcau cu trudă și cu risc până nu demult.
Mai mult, noi, păcătoșii ahtiați după ce este mai frumos pe această lume, avem la dispoziție o șosea care șerpuiește printre stâncăraiele Meteorei, parcări, plus puncte de observație pentru contemplarea dumnezeieștilor panorame.
Așa că, de la o mănăstire la alta, de la un punct de observație la altul, se poate ajunge cu mașina extrem de ușor.
Ne-am cazat și am plecat imediat la plimbare pe șoseaua cu peisaje spectaculoase a Meteorei, oprind de fiecare dată unde se putea pentru a le capta în imagini.
Incredibilă șosea, care șerpuiește printre stâncile imense și sterpe. Și pe care, dacă privești cu atenție, mai poți zări scări și traverse din lemn, sau scobituri în stâncă create de mâna călugărilor care au trăit și s-au rugat acolo.
Normal, am făcut și câteva panorame.
Și multe, multe alte poze…
Stăteam acolo, sus pe stâncile din punctele de observație și nu aș mai fi plecat niciodată. Nu-mi venea a crede că ceea ce mi se înfățișează în fața ochilor este adevărat, totul părea aievea, ca dintr-o lume fantastică creată de imaginație. Priveam cu nesaț, neîncrezător că un astfel de loc există pe Pământ. Nu-mi venea a crede că sunt atât de norocos să fiu acolo.
Admirație, contemplare, bucurie… dar și teamă, pentru că hăul de câteva sute de metri se deschidea la numai câțiva metri de mine.
Meteora este cel mai important centru monastic al Greciei, după cel de la Muntele Athos. Numele de Meteora i-a fost dat monahul Atanasie care, venit de la Athos, a înființat aici prima mănăstire în secolul XIV. A clădit-o pe Piatra Lată (Platilithos), cea mai impunătoare stâncă de acolo, la o înălțime de 613m. Și i-a dat numele de Meteoron, pentru că semăna cu un megalit suspendat între cer și pământ, ca un meteorit imens care plutește prin văzduh. Astfel că, de atunci întregul complex de stânci poartă numele de Meteora..
De dimineață, la orele 7, am plecat din nou la plimbare, parcă nu mă săturam să privesc acele locuri magice. Singur aproape pe șosea, pentru că asaltul turistic începe puțin mai târziu, către orele de deschidere pentru vizitare ale mănăstirilor, anume orele 9 dimineața.
Iar după micul dejun luat la pensiune am mers să le vizităm.
Practic, din cele peste douăzeci de chilii și mănăstiri înființate de-a lungul timpului la Meteora, acum mai sunt funcționale doar șase – Marele Meteor, prima dintre ele, Varlaam, Rousanou, Sf. Stefan, Sf. Nicolae șTreime. Celelalte sunt în ruină, unele dintre ele chiar greu accesibile.
Dar, despre vizita noastră la ele, cu o altă ocazie.
Cât despre facilitățile turistice, pentru cazare și mâncare, sunt o mulțime de oferte atât în orașul Kalambaka cât și în satul Kastraki, ambele aflate la poalele pădurii de stânci.