Două frumoase zile petrecute în Polonia, aproape de Munții Tatra

După frumoasa vacanță în Slovacia, petrecută mai mult prin Munții Tatra, am dorit să mergem măcar pentru două nopți de cazare și în Polonia. Tot în zona Munților Tatra, de altfel ne-am cazat la o distanță de numai 69 de kilometri față de orașul Strba din Slovacia.

Așa că nu am avut foarte mult de condus până la Hotelul Tatry din Male Ciche, Murzasichle, la rândul său la numai 25 de kilometri de Zakopane, cea mai cunoscută și mai mare stațiune de munte din Tatra polonezi.

Desigur, cele două zile petrecute în Polonia, nu pot substitui o vacanță întreagă acolo, însă pentru noi a fost un preambul pentru vizite ulterioare. Pentru că ne-a plăcut foarte tare în acea zonă Bukowina Tatranzska din Polonia, ne-am simțit excelent în plimbările noastre, am vizitat obiective turistice interesante, ne-am bucurat de peisaje frumoase și nu în ultimul rând am mâncat foarte bine la două restaurante tradiționale.

Sincer să fiu, aveam de gând să mai facem un traseu pe munte, în partea poloneză a Munților Tatra, pe lângă lacul Morskie Oko și un circuit al celor cinci lacuri. Însă eram chiar obosiți după turele pe munte în Slovacia, așa că am preferat atracții turistice care nu necesită un efort fizic substanțial. Turele pe munte în Tatra polonezi le-am lăsat pentru o dată viitoare…

De exemplu, cum am intrat în Polonia, am mers direct către Zakopane și am dat piept cu traficul aglomerat dintr-o stațiune asaltată de turiști. Sincer să fiu, ne-am simțit ca pe Valea Prahovei, am stat bară la bară cel puțin vreo 10 kilometri pentru a intra în Zakopane. O stare de fapt total diferită față de ceea ce am trăit în Slovacia. Dar toți șoferii civilizați, chiar amabili în trafic, fără nervi și claxoane.

Cum era pe șosea, la fel era și în toată stațiunea Zakopane. Ne-am plimbat puțin pe strada pietonală principală, ne-am zgâit la magazine dar am fugit repede, era prea aglomerat pentru gustul nostru. Tocmai de aceea fugim de orașele aglomerate în vacanțe, doar suntem sătui de nebunia din Bucureștiul nostru.

Așa că am mers de ne-am cazat, am mâncat ceva la un restaurant tradițional, am mai mișunat cu mașina pe frumoasele plaiuri poloneze iar seara ne-am plimbat relaxați, ca la Moieciu aș spune, în micuța stațiune, unde am avut la dispoziție permanent panorama Munților Tatra în fața privirilor.

Am zăbovit ceva timp și în cabana Karczma Wilcze Małe Ciche. Am băut o bere și am privit multe zeci de minute la frumoasele panorame ce ni se înfățișau în fața ochilor. Frumos… tare frumos acolo… Liniște, relaxare, clipe minunate…

La întoarcere către hotel, ne-am întâlnit cu un grup vesel de turiste din Thailanda, care ne-au invitat să facem câteva instantanee alături de ele.

Știau fetele de România… Dracula și… Halep. Simona tocmai ce câștigase turneul de la Wimbledon.

Normal, în cameră am degustat o bere poloneză… Tatra… și ne-am uitat la filme vechi poloneze, pe unul dintre posturile naționale.

Ne-am sculat devreme a doua zi, am luat micul dejun la hotel, foarte bun de altfel, apoi am plecat către parcul acvatic din Zakopane, unde am intrat fără a plăti, pentru că aveam acces liber de la hotel.

Așa că ne-am relaxat în ape termale vreme de vreo două ore, maxim, și ne-a plăcut chiar foarte tare. Deși a trebuit să trecem din nou prin aglomerația din traficul stațiunii Zakopane.

Ziua era încă lungă, așa că am ales să mergem către castelul Niedzica, pentru a vizita și un astfel de obiectiv turistic polonez.

Nu ne închipuiam că va fi atât de frumos acolo, zonă în care vom petrece restul zilei. O mulțime de atracții turistice ne așteptau pe malurile lacului de acumulare Czorsztynskie. Castele, vaporașe pe lac, am zărit chiar și o plajă, nu te poți plictisi o zi întreagă acolo.

Mai întâi am intrat în castelul Niedzica, cunoscut și cu numele de Dunajec. Un castel construit în medievalii ani 1320…

Din păcate, nu erau organizate și tururi în limba engleză, doar în poloneză. Așa că am intrat și noi cu o liotă de turiști polonezi, ne-am plimbat prin interiorul castelului, însă fără a înțelege o iotă din ce zicea ghidul.

Ne-am mulțumit să privim la exponatele muzeale dar mai ales la frumoasele peisaje din jurul lacului, ce se vedeau de pe terasele castelului Niedzica. De acolo, de sus, se vedea castelul Czorsztyn, pe celălalt mal al lacului.

Mișto poza cu Papa Ioan al II-lea, care se uita la castelul Niedzica din avion, imagine expusă în capelă.

Apoi am admirat frumoasa colecție de trăsuri, expusă chiar acolo, lângă castel.

 

Normal, nu lipseau din peisaj produsele tradiționale poloneze, chiar o diversitate apreciabilă de brânzeturi din lapte de oaie…

… vândute chiar și de către producători.

După vizita la castel, ne-am gândit că o plimbare cu vaporașul ar fi tocmai potrivită. Ne puteam relaxa și privi la acele frumoase locuri din jurul lacului de acumulare.

Așa că am mers către debarcader pentru informații și am luat bilete la vaporașul care făcea turul lacului, Harnas. 17 zloți adulții, 14 zloți copiii, am plătit în total 48 de zloți (aproximativ 53 de lei).

Așa că, timp de 50 de minute, ne-am plimbat cu vaporașul și ne-am uitat la superbele peisaje, la cele două castele sau la sătucele cu frumoase case din lemn cocoțate pe dealurile înalte din jurul lacului de acumulare Czorsztynskie.

Frumos acolo, ne-am simțit minunat.

După cum spuneam și mai înainte, în cele două zile petrecute de noi prin Polonia, am mâncat la două restaurante tradiționale, pe care le recomand cu drag.

Primul este Karczma Litworowy Staw, unde am degust o ciorbă acră de varză cu cartofi și afumătură, chiftele din carne tocată de miel, o porție de piept de pui asezonată cu brânză iar puștiulică un hamburger.

Cel de-al doilea a fost restaurantul Dwór, așezat chiar lângă un camping. Clasica ciorbă de varză, plus goulash, plus supă de usturoi, plus chifteaua din carne tocată de miel, foarte bune toate felurile de mâncare.

Iar la finalul acestui articol vă las să priviți la câteva imagini cu frumoasele plaiuri poloneze care ne-au ieșit în cale de-a lungul șoselelor.

Am plecat din Polonia cu regretul că nu am plănuit o vacanță mai lungă acolo, pentru că în două zile nu am apucat să simțim cu adevărat acele frumoase locuri din proximitatea Munților Tatra. Însă cu siguranță ne-au făcut poftă să revenim cât de curând, poate chiar în vara viitoare, când avem de gând să stăm mai mult timp.

Din punct de vedere al prețurilor, acestea sunt aproximativ cam ca pe la noi, zlotul fiind aproape la paritate cu leul nostru (1 zlot =  1.16 Lei). Așa că prețurile ni s-au părut ok și la restaurante, și la carburant, și prin supermarket-uri, chiar și la plimbarea cu vaporașul de pe lac.

De asemenea, Polonia pune la dispoziția călătorilor o mulțime de atracții turistice interesante, de toate genurile, atât pentru plimbarea în natură cât și pentru descoperirea istoriei și a culturii locuitorilor ei.

Și ce frumoase sunt sătucele poloneze, presărate pe toate dealurile, cu căsuțe din lemn cu acoperișuri ascuțite, mai toate cu aceeași arhitectură…

Pe curând frumoasă Polonie…