Un grup de prieteni au organizat o vacanță în insula Thasos și, cum am fost invitați să ne alăturăm distracției, am zis să nu lipsim, să ne mai bucurăm puțin de vară. Că acum iată vine toama, vremea mohorâtă și vom petrece clipele libere mai mult la interior… cu vise frumoase pentru vara ce va urma…
Și, contrar prejudecăților mele legate de această insulă, ne-am simțit minunat acolo, am petrecut clipe frumoase alături de gașca noastră și am vizitat locuri memorabile și atracții turistice interesante. Ba chiar am mâncat acolo cel mai bun calamar umplut cu brânză de până acum… și nu este primul degustat de mine în frumoasa Grecie…
Și pentru că vacanța într-o insulă înseamnă mai ales soare, plajă și mare, o să vă arăt câteva poze cu cele mai frumoase locuri în care ne-am bălăcit dar și peisajele ce ne-au încântat…

Recunosc că le-am călcat mai mult pe cele aflate în sudul insulei, aflate între Potos și Aliki, pentru că ne sunt mai dragi țărmurile stâncoase, cu golfuri sălbatice și cu cât mai puțină lume eventual.
Am ocolit cu grație renumitele Paradise Beach, Marble Beach etc în special datorită popularității lor, pentru că sunt prea aglomerate pentru gustul nostru. Preferăm plajele mai liniștite, cu mai puțină foială pe nisip dar și în apă.
Am trecut pe lângă ele încercând să le vedem măcar dar parcările pline ochi ne-au gonit instant… Baia de mulțime din fiecare seară din Potos, Limenaria sau Panagia ne-au fost de ajuns. Da, suntem și noi un pic sălbatici dar avem o scuză… suntem sătui de aglomerația bucureșteană, măcar vreme de câteva zile să avem liniște…
Pentru că am stat la o pensiune în Astris, prima baie în Marea Egee am făcut-o pe plaja de acolo, la care am ajuns pe jos în numai 5 minute. Amenajată, cu nisip, șezlong-uri, vreo două-trei taverne, intrare lină în apă, chiar ok pentru familii cu copii mici.
Și ce frumos se vede muntele Athos de acolo… minunat…
Mai aproape de cazare, un mic golfuleț sălbatic, cu mult mai puțină lume, încadrat de zone stâncoase printre care am făcut snorkeling… Este aflat în partea stângă a plajei Astris, cum te uiți în zare…
Tot acolo ne-am „bucurat” și de veninul lăsat în apă de niște meduze uriașe… ne-a pișcat rău de tot… dar tot nu am ieșit din apă… ce să mai, adevărat tratament de acupunctură…
Atenție, în zonele cu pietre și stânci este nevoie de încălțări pentru protecție, pentru că este plin de arici de mare iar înțepăturile pot fi chiar dureroase.
O altă plajă amenajată este cea din Potos, în special cea de lângă restaurantul San Antonio. Există indicator din șosea către ea.
Plajă mare, largă, cu nisip, cu zone de șezlonguri, taverne dar și o parcare generoasă pentru mașini. Chiar acolo, lângă ea.
Plaja Livadi ne-a încântat încă de când am văzut-o de sus, de pe șoseaua care duce către Mănăstirea Arhangelul Mihail. Ne-a plăcut și am mers într-o zi până la ea.
Din șoseaua principală se iese pe un drum de macadam destul de rezonabil, pe care poate intra fără probleme dar cu atenție și o mașină cu garda la sol mai joasă.
Am parcat mașina la umbră printre măslini și ne-am bucurat pentru câteva ore de liniște, soare, Mareea Egee cu ale sale valuri… Fără prea mulți turiști în jurul nostru, încă un plus din punctul nostru de vedere.
Nu are șezlonguri sau taverne, ar fi bine să aveți la voi o ladă frigorifică pentru a ține apa/berea sau mâncarea la rece precum și cele necesare pentru plajă, umbreluțe etc…
La plaja Kalami se ajunge tot așa, pe un drum de macadam din șoseaua principală, ce poate fi abordat cam cu orice tip de mașină. Ba chiar lângă plajă am văzut parcate câteva autorulote de numere de Franța și Italia.
Frumos loc de campare…
Are șezlonguri dar mai mult ca sigur că sunt ale hotelului aflat deasupra golfului, pentru cei cazați acolo. Intrarea în apă se face pe rocă, nu pe nisip…
Acolo am luat-o de-a lungul țărmului și am descoperit niște peisaje marine minunate, sălbatice, cu țărmuri biciuite de valuri înalte, cu apă învolburată și înspumată… clăbucii de spumă zburând prin aer, stânci de câteva sute de metri, bătute necontenit de ape și de vânturi, ca niște străjeri de marmură ai insulei… tablouri dinamice, dramatice…
Mi-au adus aminte de țărmurile irlandeze de la Howth, numai că atunci era decembrie… acum m-am bucurat de astfel de priveliști în plină vară…
Normal că trebuia să vedem și Giola, sau Ghiola, cum i-o spune… o piscină naturală săpată în roca vulcanică de apa mării mânată de nestatornicele stihii ale vântului…
Se lasă mașina într-o parcare amenajată printre măslini (2 Euro/zi) și până la Giola se face o adevărată drumeție de 15 minute pe o cărare prăfuită și pietroasă, așa că nu v-aș recomanda să aveți doar papuci în picioare… Și să aveți apă cu voi pentru că soarele vă va pune ceva probleme, mai ales că prea veți avea unde să vă adăpostiți la umbră pe acolo…
Deși era o oră destul de matinală, amatorii de sărituri de la înălțimi de câțiva metri erau deja la datorie, cu îndemnuri, surle și trâmbițe… Prea zgomotos, prea ca la Mamaia…
Am fost, am văzut… am plecat, nu ne-am aruncat…
Aliki, o mică peninsulă cu două plaje destul de aglomerate. Mai interesantă datorită vestigiilor sale istorice și peisajelor lucrate de milenii atât de mama natură cât și de mâna omului…
Pentru că acolo sunt vechile cariere de marmură, din care se extrăgea acest material folosit în construcții încă din antichitate.
Dar cea mai frumoasă și mai frumoasă plajă dintre toate este Salonikias.
La care se ajunge și cel mai greu dintre toate, cum altfel…
Drumul de acces are pante accentuate, cu mult praf, roșu, plus groapă lângă groapă, lângă groapă. Fără un 4×4 nu m-aș duce până jos dar am văzut și temerari cu mașini mici, cu litraj mic, mamăă ce le mai chinuiau la urcare… târșâiau cu ele prin toate șleaurile alea pline de praf…
Dar plaja, plaja minunată. Un golfuleț cu ape azurii, plajă amenajată cu baldachine, chiar și o mică tavernă…
Dar cel mai tare m-a încântat plimbarea pe țărmurile sălbatice ce o mărginesc, să văd alte golfulețe și alte peisaje marine spectaculoase, să mă julesc în boscheții cu frunze tăioase și țepi…
Am văzut multe corturi amplate pe acele țărmuri, la umbră printre pini…
Rai pentru snorkeling la plaja Salonikias… Minunat.
======================================
Cam la aceste plaje am fost noi în cele 6 zile petrecute pe insula Thasos. Dacă aveți idee de alte locuri frumoase și de alte plaje, tot așa, mai sălbatice, lăsați câteva rânduri în zona de comentarii.
Vacanțe minunate să aveți!