E iarnă acum, așa că pentru mulți dintre noi călătoriile și plimbările în aer liber au cam fost agățate în cui. Așteptăm primăvara pentru a le scoate de la naftalină și pentru a relua periplurile în sânul naturii.
Așa că, dacă tot ne petrecem mai mult prin casă, la căldurică și cu un vin fiert aproape, prefer să citesc. Este perioada din an dedicată cititului, cel puțin pentru mine. Și prefer tot mai tare cărțile și jurnalele de călătorie, pentru a mă îmbogăți cu experiența altora, pentru a mă plimba măcar cu sufletul și cu imaginația pe unde pesemne că nu voi ajunge vreodată. Sau, de ce nu, pentru a mă inspira referitor la viitoare locuri pe care poate că le vom călca, cândva.
Și cum în ultimele 2-3 luni am devorat practic destule cărți și jurnale de călătorie, mi-am zis să vi le supun atenției pe cele care mi-au plăcut cel mai tare, cine știe, poate vă dau idei de petrecere într-un mod plăcut timpul petrecut în casă acum, la adăpostul stihiilor de iarnă.
Deci 9 cărți și jurnale de călătorie care mi-au luminat sufletul și mi-au redeschis pofta de a mă plimba prin toată lumea
Cerere în Călătorie, de Edouard si Mathilde Cortes
Sau despre cum doi francezi și-au petrecut luna de miere într-o plimbare pe jos de la Paris la Ierusalim, fără bani și fără carduri de credit în buzunare. Un jurnal de călătorie despre locurile prin care au trecut, experiențele trăite și despre oamenii pe care i-au întălnit, cu bune și cu momente mai puțin plăcute, cum e în viață de altfel.
O plimbare ce le-a solicitat atât fizicul cât și sufletul și puterea interioară de a păși mai departe, până și-au îndeplinit țelul final, până când au ajuns la Ierusalim.
Granița, de Erika Fatland
Știți ce au în comun Norvegia și Coreea de Nord? Graniță cu Rusia. De altfel țara cu granițele cele mai lungi din toată lumea.
Scriitoarea de origine norvegiană întreprinde o călătorie de-a lungul granițelor Rusiei, prin toate țările cu care se învecinează. Și ne relatează în amănunt detalii istorice semnificative despre acele locuri dar și întâlnirile cu oamenii locurilor.
O carte de călătorie dar în același timp un adevărat compendiu de informații istorice și politice despre Rusia și vecinii săi.
În Pădurile Siberiei, de Sylvain Thesson
Sylvain Thesson își permite o perioadă de răgaz într-o căbănuță simplă pe malul lacului Baikal, unde trăiește și visează timp de aproape 6 luni. Un jurnal despre viața simplă trăită în sălbăticia Siberiei, la cinci zile de mers pe jos de orice alte așezare umană, despre scurtele întâlniri cu inimoșii oameni ai locului, într-o cursă interioară pentru descoperirea libertății absolute și a fericirii.
Nu cumva libertatea inseamna, in primul rand, sa fii stapan pe timpul tau? Nu cumva fericirea inseamna, la urma urmei, sa ai parte din plin de singuratate, spatiu si liniste – lucruri care le lipsesc oamenilor din marile orase?
Pe Jos în Himalaya, de Levison Wood
Levison Wood străbate pe jos drumurile de la poalele Munților Himalaya, aproximativ 2700 de kilometri, timp de 6 luni. Traversează cinci țări, din Afganistan și până în Bhutan și relatează despre acele frumoase locuri, despre întâlnirile cu cărăușii, misticii, soldații, păstorii dar și traficanții pe care i-a întâlnit.
În Africa. Uimitoarele aventuri ale lui Stanley și Livingstone
Nu cred să fie cineva care să nu fi auzit despre renumitul explorator britanic Livingstone. O carte extrasă din mărturiile acelor vremuri de secol XIX, despre încercările și greutățile întâmpinate de către exploratori pentru a descoperi izvoarele Nilului. Despre cum era viața atunci în Africa, despre sclavie și războaie, boli dar și despre entuziasmul nestăvilit al exploratorilor.
Știți de ce Africa mai este denumită și continentul negru? La început nu era din cauza pielii locuitorilor săi. Ci pentru că deși la jumătatea secolului XIX mările și oceanele erau aproape în întregime cartografiate, Africa nu fusese descoperită în totalitate – mari porțiuni din harta acesteia fiind… negre, nedescoperite.
O carte despre cum un jurnalist american pleacă în căutarea celui mai celebru explorator al imperiului britanic, ce fusese considerat dispărut.
O carte despre o lume în care informațiile ajungeau după luni sau chiar ani din Africa și până în lumea așa-zis civilizată. Despre o lume în care timpul trecea altfel.
O plimbare prin pădure. Redescoperind America pe cărările Munților Apalași, de Bill Bryson
Appalachian Trail este unul dintre cele mai lungi trasee montane din lume, ce străbate 14 state americane pe parcusul a aproximativ 3400 de kilometri.
O carte scrisă cu umor despre istoria acestui traseu, despre încercarea autorului de a o străbate dintr-un cap în celălalt împreună cu un prieten mai morocănos, despre pericolele întâlnite chiar și pe o cărare amenajată. Despre viața pasionaților de drumeții în sânul naturii.
O carte ce a fost ecranizată în anul 2015. A walk in the Woods cu Robert Redford și Nick Nolte.
Latitudine Zero. 40.000 de kilometri pentru a descoperi lumea. De Mike Horn.
Mike Horn pleacă într-o călătorie aproape imposibilă pentru un om obișnuit. De-a lungul ecuatorului, la latitudine zero, străbate oceanele și continentele, cu o barcă (un trimaram cu vele), cu piroga, cu bicicleta sau pe jos.
Pleacă din Gabon, de pe coasta de vest a Africi și timp de 17 luni traversează trei oceane, două continente, escaladează două vârfuri de peste 6000 de metri, merge prin junglă și mănâncă doar ce vânează, se întâlnește cu traficanții columbieni sau cu ororile războaielor civile din Africa, fiind la un pas de moarte, trăiește cât nu o fac alții într-o viață.
Leopardul Zăpezilor, de Syvain Tesson
Amenințat cu dispariția, leopardul zăpezilor trăiește în Tibet la altitudini mari, în zona aproape inaccesibile. Autorul pornește în căutarea acestuia alături de fotograful Vincent Munier și descrie cu lux de amănunte locurile prin care trec, fauna care nu-i lasă să se plictisească dar și întâlnirile cu leopardul zăpezilor, după multe multe zile de așteptare și pândă, în ger.
Dar și o paralelă la lumea tristă în care trăim și în care tot mai multe specii de animale dispar datorită acțiunilor omului.
O viață trăită pe înălțimi. Scott Fischer și Everestul, de Robert Birkby.
O carte pe care mai am puțin și o termin acum, o carte dedicată cunoscutului alpinist american Scott Fischer, despre viața sa, particulară și profesională, dar și despre pasiunea neîngrădită pentru munte și în special pentru Himalaya, despre cum a început să iubească escaladele, despre nereușitele, căzăturile dar și despre satisfacția urcării pe cei mai înalți munți din toată lumea. A escaladat Everestul în 1994, același vârf pe care își va găsi sfârșitul doi ani mai târziu.
De remarcat că episodul final al vieții acestuia a fost ecranizat în filmul Everest în anul 2015.
================================
Momentan atât, revin cu alte idei de cărți și jurnale de călătorie cât de curând. Pentru că mai așteaptă alte câteva la rând, să fie citite.