Szentendre, un orășel fermecător

De Szentendre am aflat întâmplător, după ce am căutat cazare pentru o noapte în zona Budapestei. Și ne-a rămas la suflet, în ciuda problemei cu cazarea pe care am pățit-o acolo (în sensul că la hotelul la care aveam confirmarea de cazare ne-am trezit fără cameră).

Dar, am rgăsit o cameră tot în oraș destul de repede, așa că ne-a trecut supărarea, deși cam intrasem în panică la început. După cum am spus, am găsit un Szentendre fermecător, cu imobile și case vechi, aflat chiar pe malul Dunării, în nordul Budapestei. Mi s-a părut extrem de asemănător cu Sighisoara noastră.

De altfel Szentendre este un centru artistic și meșteșugăresc renumit, plin de muzee, galerii și expoziții ale pictorilor și ale artiștilor, precum și de o mulțime de magazine cu obiecte de artă sau tradiționale. Iar în fiecare weekend de vară se desfășoară acolo festivaluri cu muzică, străzile de lângă faleză fiind închise traficului mașinilor.

Cum era seară, ne-am plimbat pe străduțele strâmte, pietruite și cu case vechi, am degustat o bere (două, trei) pe malul Dunării, ascultând în același timp muzică live și am mers târziu în noapte la culcare. Dimineața devreme, înainte de plecarea către Austria, am mai tras o tură prin centrul vechi, pentru a mai face câteva poze.

Aș fi vrut să putem sta mai mult acolo, cu siguranță ne-am propus pentru o dată viitoare. Dacă vrei să mergi în acest orașel de pe malul Dunării rezervă cel puțin două zile întregi pentru vizită. Nu te vei plictisi. În zonă se află și castelul Visegrad, unde Matthias Corvinul l-a ținut prizonier timp de 12 ani pe Vlad Țepeș, precum și Muzeul Satului din Ungaria – Skanzen. La Godollo este și castelul preferat din Ungaria al împărătesei Sissi.

Câteva imagini de acolo, în continuare.