Bisericuța săpată în stâncă, la Ivanovo în Bulgaria

După ce ne-am plimbat printre ruinele cetății Cerven, am trecut și pe la Ivanovo, pentru a vedea micuța bisericuță clădită în stâncă. Se află foarte aproape de Ruse, la 20 de kilometri, în parcul natural Ruselski Lom.

Am lăsat mașina la poalele muntelui, într-o parcare amenajată, apoi am urcat vreme de 15 minute către locul în care fost săpată micuța biserică, pe o potecă amenajată cu scări și cu balustrade de protecție.

Intrarea este una destul de strâmtă și de scundă, așa că, atenție la cap. Accesul în micuța biserică din stâncă costă 5 Leva de adult și 2 Leva de elev.

Se numește biserica Sfânta Fecioară (Sveta Bogoroditsa) și face parte din ansamblul mănăstirii rupestre Sfântul Arhanghel Mihail înființată în timpul celui de-al doilea țarat bulgar, între anii 1220 și 1410.

Biserica a fost săpată în stâncă și zugrăvită în jurul anului 1360. Interesant este faptul că atunci intrarea se făcea prin locul în care acum este un balcon, actuala intrare fiind săpată în anul 1936 de către oameni de știință francezi care au studiat frumoasele picturi murale. Oare cum intrau călugării pe acolo? Or fi avut vreo scară? Cu frânghii?

Picturile reprezintă scene din viața lui Iisus Hristos dar și pe Țarul Ivan Alexandru și pe soția lui, care au donat bani pentru realizarea acestei micuțe biserici din stâncă. Am văzut pictate scene din Cina cea de taină, Sărutul lui Iuda, Spălarea pe picioare…

Ghidul o rupea puțin pe românește, așa că ne-a povestit cât de cât despre picturile bisericuței.

 

Am intrat și în Capela Sfântului Gherasim de la Iordan. Potrivit legendei, acesta a vindecat laba unui leu. Drept recunoștință, leul i-a permis Sfântului Gherasim să-l călărească. Aceste scene sunt pictate pe stânca capelei.

Interesant acolo, mai ales dacă stai să te gândești ce putea face mâna omului chiar și în acele vremuri medievale, cu pasiune și credință. Micuța bisericuță din stâncă de la Ivanovo poate fi un obiectiv turistic atât pentru cei care vor să descopere locuri istorice și religioase, dar și pentru amatorii de scurte drumeții în natură. Pentru că urcatul până acolo nu este unul extrem de ușor, dar nici foarte dificil. Iar panoramele privite de pe coama dealului sunt chiar spectaculoase.