Casa Hagi Prodan din Ploiești – O casă de târgoveț aromân, așa cum era pe la 1800

Ne făcusem planuri de ceva timp să mergem și pe la Muzeul Casă de Târgoveț Hagi Prodan din Ploiești, de fapt o casă de negustori aromâni înstăriți care datează de prin anii 1800, conservată aproximativ la fel cum era atunci.

Am ajuns destul de devreme acolo, cred că am fost printre primii vizitatori. Și am găsit un colțișor încântător al României ce a fost, așa cum a fost, aproape neatins de trecerea timpului. Deși acolo s-au desfășurat multe lucrări de conservare și restaurare de-a lungul timpului. Dar rezultatul este unul pe gustul oricărui pasionat de istorie și de frumos, curios să afle și să vadă cum trăiau negustorii secolelor XVIII – XIX.

O casă autentică de negustor cu origini aromâne, de altfel cum am întâlnit și prin Tryavna, Etar, Veliko Târnovo și mai ales prin Plovdiv. De altfel, ștucatura de pe tavanul camerei de zi era adusă de la Tryavna, din Bulgaria.

Dar, atenție, o casă de târgoveț cu motive orientale mai ales la interior. Exteriorul casei fiind într-un stil neo-românesc, brâncovenesc aș spune, cu un pridvor generos și decorațiuni florale la ferestre.

Casa Hagi Prodan datează din anul 1785, a avut mai mulți proprietari de-a lungul existenței sale, ba chiar a fost supusă renovării și restaurării în mai multe perioade temporale, în starea actuală fiind de prin anul 2005.

După ce am plătit biletele de intrare, 8 lei de adult parcă, am intrat mai întâi în camera de zi…

… unde ne-a atras atenția în primul rând o icoană cât tot peretele, adusă de către Hagi Prodan de la Ierusalim, pe care sunt pictate scene biblice. Superbă icoană, unicat, eu nu am mai văzut una atât de mare și de complexă până acum.

Și, după cum am mai spus, ne-a atras atenția și plafonul sculptat din lemn, într-o formă solară cu 22 de raze ce pornesc dintr-un disc solar, motiv oriental dar destul de întâlnit și în tradițiile populare de la noi. După cum am mai spus, adus din Bulgaria, de la Tryavna.

Apoi am intrat în bucătărie…

… de unde nu lipseau ibricele din alamă, cu ajutorul cărora se făcea o delicioasă cafea turcească la nisip…

… pentru ca apoi să admirăm divanul oriental de pe hol, o zonă de relaxare nelipsită din casele de negustori…

Sofa cu multe perne colorate, cu motive tradiționale orientale, narghilele, vase de ars mirodenii, ciubuce… ce leneveală te poate apuca acolo…

Apoi am intrat într-unul dintre dormitoare…

… unde am văzut alte frumoase icoane, una mică decorată în sidef, obiecte de mobilier din acei ani, ba chiar și un instrument de încălzit patul în nopțile friguroase (da, acea tigaie cu capac în care se punea jar, la fel cum am văzut că se întâmpla și pe la curțile regilor vestici). A se observa și soba cu olane, specifică în special Olteniei…

Nu durează foarte mult o vizită la Muzeul Casă de Târgoveț Hagi Prodan din Ploiești, însă cu siguranță veți rămâne cu amintiri frumoase, autentice, despre o Românie din alte vremuri, demult apuse.

Dar puteți zăbovi mai mult în incinta complexului muzeal, pentru că am văzut că este amenjată și o frumoasă terasă acolo. Cred că seara este chiar mișto acolo, mai ales dacă se cântă și ceva muzică live.