Plovdiv, Bulgaria, un oraș la nivel european, cu un centru istoric impresionant

După frumoasele drumeții pe circuitul celor 7 Lacuri și pe vârful Musala din Munții Rila simțeam nevoia unui repaus, fiindcă eram destul de obosiți. Așa că ne-am hotărât să ne odihnim, dar totuși activ, printr-o plimbare prin centrul orașului Plovdiv, aflat la numai 100 de km de Borovets, unde eram cazați.

Drumul l-am făcut în aproape 2 ore și acolo, în centru, am parcat mașina într-un spațiu amenajat, cost 2 leva/oră.

Nu știam de la început cât de frumos și de impresionant va fi acest oraș Plovdiv, unul cu un centru la nivelul orașelor vest-europene. Cu o zonă istorică plină ochi de case vechi și de muzee, dar și cu o stradă pietonală lungă de aproape 2km, ticstită de magazine, terase, restaurante, cafenele, gelaterii etc.

Practic, am constatat că în Plovdiv poți petrece un adevărat city-break de câteva zile fără să te plictisești, cu obiective turistice pe gustul oricărui gen de călător.

Am parcat mașina în zona centrului vechi și imediat am luat-o în sus pe străduțele pietruite, privind la casele frumos colorate care ne ieșeau în cale.

După cum vedeți, sunt o mulțime de indicatoare către punctele de atracție principale de acolo.

Există chiar și o hartă care poat fi luată fără bani de la oficiul turistic din centru.

Am mers apoi către strada meșteșugarilor, unde toate gardurile și căsuțele erau vopsite în alb.

Apoi am vizitat casa Georgiadi, în care este amenajat un muzeu al Revoluției Bulgare, cu tot felul de costume, arme și alte izvoare istorice din vremea luptei pentru independență a bulgarilor.

Chiar lângă am vizitat și Casa Nicola Nedkovich, din 1863.

După care am luat-o din nou la pas pe străduțe și am intrat în curtea bisericuței Constantin și Elena…

Iar pe străduțe… la pas, printre magazine cu suveniruri dar și de antichități…

Am ajuns și la Muzeul Etnografic din Plovdiv, în care nu am putut intra pentru că nu aveam cash și nu se putea plăti cu cardul.

Așa că am luat-o către centrul orașului pentru a scoate niște cash de la un bancomat. În drum am întâlnit forumul antic roman, în care se amenaja o scenă de concert presupun.

Am ajuns apoi în superba zonă pietonală, cu multe magazine, terase, gelaterii etc. Plus un alt stadion roman, peste care erau construite clădirile noi.

Ne-am plimbat în zona pietonală, am mâncat o înghețată ca la mama ei în Italia, am stat pe băncuțe la umbră, lângă fântâni, am intrat prin magazine… și uite așa au mai trecut vreo două ore…

Din nou prin centrul vechi, unde am vizitat cea mai frumoasă casă dintre toate – Klianti. Recent renovată și cu niște fresce superbe pe tavanele încăperilor.

Aici chiar mi-au atras atenția două fresce ale Constantinopolului și Vienei de la 1817…

Iar, la final, nu ne-am putut abține și am vizitat și casa Balabanov.

Practic, intrarea în casele muzeu costă 10 leva de familie, plus 6 leva taxa foto. Mai puțin în casa Klianti, unde am plătit 20 de leva intrarea.

Iar obosiți, după ce am urcat, și coborât, scări, trepte și străduțe pietruite, am luat-o înapoi către parcare.

Zic că am vizitat destul de multe în cele câteva ore petrecute într-unul dintre cele mai frumoase orașe europene, Plovdiv.

Cu siguranță că vom reveni într-un city-break adevărat în acest fermecător Plovdiv, pentru că mai avem o mulțime de obiective turistice de descoperit.

Așa că, dacă ați fost în Veliko Târnovo, Bojențite, Tryavna sau Etar, vă propun să mergeți și în Plovdiv, care vă va încânta și mai mult.