De la Trinity College am luat-o către Catedrala Christ Church, Biserica lui Hristos sau Catedrala Sfintei Treimi, până la care am făcut aproximativ 15-20 de minute, pe jos.
Lângă ea se află și muzeul Dublinia, dar pe acesta l-am lăsat pentru o altă ocazie. Nu de alta, dar nu suntem genul să facem cât mai mult obiective turistice pe fugă, preferăm să ne și bucurăm de ele.
Catedrala Christ Church este cea mai veche construcție de acest gen din Dublin, fiind atestată documentar din anul 1028. Mă rog, a fost renovată aproape integral în epoca victoriană (1871-1878), iar din timpurile medievale a rămas numai cripta, ce poate fi vizitată acum. Acum aparține de biserica protestantă, mă rog, din timpul Reformei protestante instituită de Henry al VIII-lea.
Dar mai multe despre istoria tumultoasă a acestei impresionante catedrale, pe site-ul oficial.
Chiar eram curioși să o vizităm la interior, pentru că arhitectura gotică de la exterior chiar ne-a impresionat. Am intrat și am aflat că în 15 minute va începe un tur cu ghid. Puteam vizita și fără ghid, dar ne-am gândit că vom afla mai multe amănunte interesante în compania unui profesionist care știe istoria și istoriile acesteia. Și chiar așa a fost.
Biletele pentru întreaga familie au costat cam 32 de Euro. Iar vizita cu ghid durează aproximativ 45 de minute.
La interior, catedrala arată cam așa…
… și mai impresionantă, nu-i așa?
Imediat ce am pornit în turul ghidat, am văzut mormântul lui Strongbow (mda, nu știu ce ați văzut în reclamele de la TV, dar îl chema ca pe cidrul din zilele noastre).
Strongbow, pe numele său Richard de Clare, a fost un nobil de origine normandă care a ajutat la impunerea dominației engleze în Irlanda. Mă rog, se pare că piatra de mormând nu este cea originală, pentru că ar fost deteriorată când s-a prăbușit acoperișul catedralei. Nu se știe cui aparține cealaltă piatră de mormânt, de dimensiunile unui copil.
Foarte frumoasă podeaua catedralei, așa colorată cum este ea, dar ghidul ne-a arătat și o porțiune cu cea originală, dim timpurile medievale…
În aceeași încăpere a fost prinsă în perete și Inima lui Laurence O’Toole, protectorul Dublinului în timpul invaziei normande…
… aceasta a fost furată în 2012 dar recuperată în 2018. În urma unui pont anonim a fost găsită îngropată adânc undeva în parcul Phoenix.
Ghidul ne-a urcat apoi pe niște scări circulare și strâmte aproape de acoperișul Catedralei… Mind Your Step, Mind your Head… să nu ne rănim care cumva…
… apoi mai sus un pic, în camera de unde sunt controlate cele 19 clopote…
… 19 clopote! Cel mai ușor cântărește 250 de kilograme, cel mai greu peste 2 tone!…
… cool este faptul că și turiștii sunt lăsați să tragă anumite clopote… nu chiar pe toate…
Apoi am coborât la subsolul catedralei, în criptă, unde surprizele au continuat.
De exemplu, acolo este expusă Magna Carta Irlandeză, în original! A apărut în Anglia această Mare Cartă a Libertăților.
Practic, varianta engleză este un document emis în Anglia în anul 1215 prin intermediul căreia se urmărea îngrădirea puterii regelui, în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanții săi direcți, precum și garantarea unui număr de drepturi pentru toți cetățenii, în special pentru nobili. Practic, Magna Carta a fost un ghid pentru aplicarea justiției în acele vremuri dar și un document care a dus către crearea parlamentarismului englez.
Documentul irlandez Marea Cartă a Libertăților a fost adus în Irlanda în anul 1216 și se aplica doar populației de origine anglo-normandă, nu și celei irlandeze. Practic, asigura drepturile nobilimii în acele vremuri.
Dar iată că în acel subsol de Catedrală am văzut unul dintre cele mai importante documente ale lumii. Ghidul spunea că au doar 2 minute la dispoziție să o scoată de acolo în cazul unui incendiu.
Apoi i-am admirat pe Tom și Jerry…
… mă rog, mumiile acestora, găsite în orga catedralei!
Tot acolo erau prezentate câteva costume folosite în serialul The Tudors, care a fost filmat și în incinta Catedralei…
… dintre care unul a fost purtat chiar de către faimosul actor Peter OToole.
Nu am trecut cu vederea nici tezaurul…
… compus din vase bisericești comandate de către călugări sau chiar primite în dar de la familiile regale.
Sincer să fiu, nici nu știu când au trecut cele 45 de minute ale turului. Ghidul nostru, unul extrem de glumeț de altfel, ne-a purtat prin toate cotloanele, într-un ritm destul de alert, parcă nici nu am avut timp să respirăm.
Următoarea oprire? Catedrala Sf. Patrick, patronul spiritual al irlandezilor…