O zi în Dublin (III) – În casa patronului spiritual al Irlandei, Catedrala Sf. Patrick

Catedrala Sf. Patrick se află tot în centrul Dublinului, aproape de Catedrala  Biserica lui Hristos, fiind de altfel cea mai mare și mai impresionantă construcție de acest gen din Irlanda, cu origini medievale dar definitivată la stafiu actual în epoca victoriană.

Mă rog, între cele două catedrale a fost o adevărată rivalitate de-a lungul secolelor, cel puțin la nivel decizional și ierarhic, care în subordinea căreia este… până când un act legislativ din 1869 a tranșat lupta aceasta ecleziastică pentru totdeauna.

Catedrala Sfantul Patrick este în prezent Catedrala Națională a Bisericii Irlandei (Biserica Anglicană) iar Catedrala Biserica lui Hristos aparține diocezei din Dublin și Glendalough.

Și, din câte am văzut, la Catedrala Sfântului Patrick se lucrează destul de intens la acoperiș, fiind într-un intens proces de renovare.

23 decembrie era data în care noi ne-am plimbat prin Dublin și am avut noroc să pătrundem la interior, pentru că orarul de vizitare se termina cam într-o oră. Chiar am observat că se pregăteau pentru un concert de Crăciun. Așa că nu am avut parte de un tur ghidat în acel moment, ne-am mulțumit să ne plimbăm singurei pe unde am putut. Așa că, fără să vrem, am mai ratat câteva informații interesante de pe acolo.

Biletele de intrare au costat 18 Euro, pentru toată familia.

La interior, Catedrala Sf. Patrick arată cam așa….

Prima documentare istorică a unei construcții pe același loc datează din 890, doar o mică bisericuță din lemn în acele vremuri. Actuala catedrală ar fi fost construită începând cu 1220 iar lucrările au durat nu mai puțin de 40 de ani. A fost terminată în anul 1260. Cam cât durează un tronson de autostradă la noi… 😦

A fost renovată din nou în anul 1860, la 600 de ani distanță în timp, cu ajutorul unei donații importante din partea familiei Guinness. Iar Benjamin Guinness ar fi avut rol decizional asupra amenajărilor și planurilor constructive ale catedralei, schimbându-le destul de semnificativ în acele vremuri.

Sf Patrick este cunoscut drept patronul spiritual al Irlandei, fiind cel care i-a creștinat pe irlandezi. Se cunosc foarte puține informații despre viața acestuia, din păcate, deși am înțeles că sunt sute de locuri în Irlanda care revendică o legătură cu sfântul.

Pe acest loc, unde se află acum Catedrala, ar fi fost și fântâna în care Sf. Patrick îi boteza și creștina pe irlandezi.

În secolul XII s-au găsit dale de mormânt la intrarea în ceea ce este acum parcul de lângă Catedrală. Aceste pietre au fost datate aproximativ din secolul al X-lea d.Hr. Una dintre acestea ar fi acoperit intrarea într-o fântână antică, posibil Fântâna Sfântului Patrick în care îi convertea la creștinism pe irlandezi.

Interesant și istoricul acesteia din punct de vedere al ritului creștin în care a funcționat de-a lungul timpului. La mijlocul anilor 1500, Catedrala Sfântul Patrick funcționa ca o biserică anglicană, ca mai toate catedralele și bisericile irlandeze de după ruperea legăturii cu Papa de la Roma. Dar cea mai mare parte a populației țării din acea perioadă era totuși catolică. Regina Maria a făcut-o din nou catolică, pentru ca apoi Elizabeth I să o readucă la ritul anglican.

În timpul războiului din 1600 dintre catolici și protestanți, James al II-lea a făcut-o din nou catolică iar după înfrângerea acestuia, ghiciți, a devenit din nou anglicană.

Ping-pong-ul acesta s-a terminat în anul 1869 iar Catedrala Sf. Patrick a rămas ca acum, fiind în prezent Catedrala Națională a Bisericii Irlandei (Biserica Anglicană).

Istoria acesteia poate fi consultată de altfel pe site-ul oficial.

Scriitorul Jonathan Swift, autorul „Calatoriilor lui Guliver”, a fost paroh al catedralei din 1713 până in 1745. Mormântul și epitaful său pot fi văzute în catedrală.

Din 1783 și până în 1871 catedrala a adăpostit și Capela Ordinului Sf. Patrick, în care se desfășurau ceremoniile de inițiere ale acestui ordin cavaleresc. După separarea Bisericii Irlandei din anul 1871, ceremoniile Cavalerilor Sf. Patrick s-au mutat la Castelul din Dublin. Dar însemnele și steagurile cavalerilor pot fi admirate în continuare în interiorul catedralei.

De asemenea, în catedrală sunt expuse steagurile de luptă ale batalioanelor irlandeze participante la primul război mondial. Dar și plăci comemorative pentru soldații irlandezi căzuți în războaiele din China, Birmania sau Crimeea din secolul XIX, sau din alte părți ale lumii.

Clar, grandoarea acestei catedrale irlandeze ne-a impresionat. De ce să nu o recunoaștem, la noi sunt prea puține catedrale de acest gen, poate Biserica Neagră din Brașov sau Catedrala Romano-Catolică din Cluj să rivalizeze cu o construcție atât de impresionantă. Dacă greșesc, trageți-mă de mânecă…

O catedrală care, pe lângă serviciile spirituale și ecleziastice pentru enoriași sau pentru aproape oricine îi trece pragul, asigură păstrarea spre memoria urmașilor a unor importante file din istoria sa, spre cinstea eroilor săi.