Prin Muzeele Bucureștiului – În casa în care a trăit și a creat pictorul Theodor Aman

Am trecut de atâtea ori pe lângă casa, conacul mai degrabă, de pe strada C.A. Rosetti de la numărul 8, am privit-o cu atenție de multe ori, însă niciodată, niciodată nu mi-a trecut prin cap că acolo a trăit și a creat renumitul pictor Theodor Aman.

Totuși aflasem de ceva timp de existența acestui Muzeu Theodor Aman, la care am fost într-un dintre zilele geroase ale unei ierni prea blânde… Și am descoperit o adevărată comoară, pe care orice iubitor de artă, de istorie și de frumos trebuie să o vadă…

Pe scurtă, fără detalii pe care le puteți afla oricum de pe internet… Theodor Aman (n. 20 martie 1831, Câmpulung – d. 19 august 1891, București) a fost un iscusit pictor, grafician dar și pedagog și academician român, fiind chiar întemeietor al primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București.

Casa în care a trăit și a creat pictorul a fost construită în anul 1868 după planurile acestuia, fiind ajutat și de către reputatul sculptor Karl Storck. De remarcat că este prima casă-atelier de artist din România și care nu a suferit modificări de-a lungul timpului.

Muzeul Theodor Aman a fost deschis publicului în anul 1908, fiind expuse o bună parte din creațiile marelui nostru artist, colecția fiind întregită și prin donații sau achiziții de-a lungul timpului.

Îndată ce i-am trecut pragul parcă am fost pătrunși de atmosfera vieţii din acea perioadă de secol XIX, La Belle Epoque… de până în Marele Război și caracterizată de optimism, pace, prosperitate, inovații tehnologice, științifice și culturale.

După intrare, în hol te întâmpină două fresce istorice pictate pe pereți – Intrarea lui Mihai Viteazul în Bucureși și Lupta de la Călugăreni, personajul central fiind marele domnitor român…

… dar și vitraliile în care sunt reprezentați Negru Vodă și doamna sa… aflate deasupra ușii de la intrare.

Apoi am pătruns în birourile și camerele casei, în care am admirat pe îndelete lucrări în ulei pe pânză sau pe panouri din lemn, realizate de-a lungul evoluției sale ca pictor și ca artist desăvârșit – scene istorice și de bătălie, altele cu teme orientale sau care prezintă ambianța atelierului de lucru, alte cu teme citadine sau rurale ale acelor vremuri precum și reuniunile mondene, portrete, natură moartă și nuduri.

De asemenea, am admirat mobilierul sculptat de Theodor Aman, lucrat în stejar. Cum ar fi biroul pe care sunt reprezentate nouă chipuri de domnitori români din Țara Românească și Moldova, un dulap cu basoreliefuri ce reprezintă Pictura și Sculptura, altele cu nuduri de femei sau în care sunt reprezentați Eros și prințesa Psyche.

Apoi am ajuns în două cămăruțe în care sunt prezentate câteva dintre lucrările în gravură ale lui Theodor Aman.

Am văzut presa de imprimare pe hârtie a desenelor artistului, câteva dintre ustensilele folosite și o mulțime de plăci gravate și cu rezultatul final, printat, expuse împreună.

Sincer, după ce am făcut turul, m-am reîntors încă o dată și încă o dată… pentru a mă bucura pe deplin de acea atmosferă artistică, de bine…

Așa că, vă invit și pe voi să-i călcați pragul, cine știe, poate chiar o să vă placă…

Muzeul Theodor Aman este deschis de Miercuri până duminică Duminică, între orele 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare). Biletul de acces este 10 Lei de adult, taxa foto de 15 Lei.