Prin Muzeele Bucureștiului – La Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei

După o sâmbătă cenușie cu fulguială, ploaie și zloată, de parcă iarna ar fi vrut să se întoarcă, în martie, duminica s-a arătat senină, cu un cer albastru și doar câțiva nori pufoși, de aceia care dau tocmai cum trebuie în poze.

Așa că ni s-a făcut poftă de încă o scurtă plimbăreală prin București, pe la alte case-muzeu interesante și cărora merită să le treacă pragul orice turist iubitor de cultură și de artă. Cum îmi place mie să spun, o plimbare ca într-un city-break, în care îmi doresc să găsesc și să admir adevăratele nestemate ale Bucureștiului, muzeele sale.

Iar prima pe listă a fost casa-muzeu în care este expusă Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, aflată pe strada 11 iunie, aproape de parcul Carol. Așa că, de acolo, dacă aveți chef de o plimbare, o puteți face prin frumosul parc bucureștean.

Scurt istoric al Colecției de Artă Ligia și Pompiliu Macovei

El, Pompiliu Macovei (1911-2009), fost diplomat cu diverse funcţii guvernamentale după anii 1960 cum ar fi consilier la legaţia română din Paris, şef al misiunii diplomatice la Roma, ministru adjunct al Ministerului Afacerilor Externe, Preşedinte al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă dar și ambasador UNESCO. Ce să mai, un important om de stat al acelor vremuri.

Ea, soția, Ligia Macovei (1916-1998), absolventă a Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, sub îndrumarea unor profesori ca Cecilia Cuţescu-Storck (pe a cărei casă-muzeu v-am prezentat-o deja) sau J.Al. Steriadi. Pe scurt, pictoriță, artistă.

Ambii soți, privilegiați în timpul dictaturii comuniste dar iubitori de artă și de tot ceea ce este frumos, au adunat o colecție impresionantă pe care au donat-o spre vizitare și contemplare doritorilor.

Vizita noastră prin Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei

Colecția este găzduită în casa celor doi soți, o imensă vilă construită la început de secol XX, în stil francez. Cam neîntreținută după părerea mea, i-ar prinde bine o renovare, atât la exterior cât și la interior. A fost cumpărată în anul 1952 de către cei doi soți. Din anul 2002 a trecut în circuitul muzeal. Se vizitează doar parterul casei.

Acolo am văzut o impresionantă colecție de artă, icoane, obiecte decorative de pe diferite continente, mobilier vechi, dar și o bibliotecă impresionantă cu cărți despre artă. Am admirat picturi semnate de Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Al. Ciucurencu, Gheorghe Petraşcu, Steriadi, Iosef Iser sau Nicolae Tonitza, precum și alții, pe care nu i-am reținut.

De asemenea, sunt expuse multe dintre lucrările Ligiei Macovei, cărți pe care dânsa le-a ilustrat, precum și ilustrații la poezii de Eminescu sau Arghezi.

Am mai văzut obiecte decorative din sticlă, ceramică, din metal, textile decorative, din China, Persia, Mexic, aduse pesemne din plimbările celor doi soți pe tot mapamondul. O frumoasă colecție de icoane pictate pe lemn sau pe sticlă dar și obiecte decorative tradiționale românești.

… șemineu cu faianță colorată, fotolii renascentiste, mobilier Biedermayer, bufet sculptat în stil baroc, mese din lemn masiv, scaune din piele dar și dulapuri țărănești din Transilvania, pe care sunt așezate obiecte din ceramică românești și ungurești…

… birou Louis-Philippe, sobă din teracotă de Bohemia, sticlă venețiană și multe, multe altele…

Iar biblioteca, oh, biblioteca… m-aș vedea stând într-unul dintre cele două fotolii, răsfoind pe îndelete toate acele compendii și cărți de artă. Cam 10000 de volume de artă, estetică și filozofie…

Pare că toate au rămas la locul lor, așa cum le-au așezat cei doi soți. Bănuiesc cel puțin… Cumva, pătrundem în acest fel și în atmosfera vieții lor, vedem cum trăiau, cum le-a plăcut să trăiască și să-și decoreze casa.

Cel mai bine să vedeți cu ochii voștri…

Așa că, am trecut pe listă încă una dintre casele-muzeu din București ce merită cu prisosință vizita iubitorilor de artă și de cultură, pentru că au ce să vadă și să admire acolo, cu siguranță.

Iar dacă v-am făcut curioși, puteți trece pe acolo, s-ar putea să vă placă…