Pentru câteva zile am ales să mergem pe litoralul românesc, dar departe de stațiunile mari, pentru că aglomerația și agitația de acolo este un calvar pentru noi. Preferăm relaxarea și liniștea, în detrimentul zarvei turistice.
Așa că am ales o pensiune drăguță în Jurilovca, despre care o să vă povestesc cât de curând. Iar într-una dintre zile am vrut să mergem să facem plajă, baie în mare și baie de soare, la Gura Portiței. De altfel una dintre cele mai renumite plaje ale României.
Am ales să programăm transportul cu barca direct la pensiunea la care am fost cazați, dus-întors ne-a costat 70 de lei de persoană. Durata traversării lacului Golovița de la Jurilovca la Gura Portiței a durat aproximativ 25 de minute pe sens.
La Gura Portiței există și plajă amenajată, Beach Bar, cu șezlonguri și copertine/umbrele (35 de lei de persoană), ba chiar și cu piscină (50 de lei pe zi accesul). Precum și o zonă de plajă sălbatică, mult mai întinsă, unde am văzut multe-multe corturi. Din câte știu, la Gura Portiței se poate ajunge și pe jos sau cu bicicleta pe limba de nisip dinspre Vadu. Cine are picioare să pedaleze cu soarele în cap.
De asemenea, am văzut căsuțe de închiriat, unele chiar lângă plajă, altele pe lângă canalele lacului, precum și câteva terase-restaurant. Unele mai de lux, altele mai modeste, în funcție de posibilitățile turistului.

Cred că este prima dată în viață când am închiriat șezlonguri, de obicei avem totul pregătit la noi, umbreluță, saltele, ladă frigorifică cu ceva la rece, tot ce este necesar pentru a petrece clipe plăcute la malul mării. Dar acum, pentru că am venit cu barca, nu prea am avut loc de atâtea bagaje. Și, pentru că l-am luat și pe Rocky cu noi, trebuia să stea mai mult la umbră, pentru că nu rezistă atât de mult timp la soare.
Ne-am desfătat și cu vreo două bericioaice Ciuc la draft (12 lei paharul) iar de mâncat am degustat câteva gogoși delicioase cumpărate chiar înaintea plecării din portul de la Jurilovca. Nu am luat masa la restaurant, așa că nu știu prețurile de acolo dar am văzut că era destul de multă lume la masă în perioada prânzului.
În rest? Am stat la plajă, ne-am bucurat de mare și de soare, am pus bichonul să înoate, ne-am relaxat într-un loc cu adevărat minunat. Și unde m-aș muta pentru o vară întreagă dacă s-ar putea…
Recunosc că, în ciuda confortului oferit de barul de pe plajă și ale sale șezlonguri și umbreluțe, m-a atras mai tare zona sălbatică, încă neîntinată de industria turismului.
Câteva imagini dintr-o zi cu adevărat plăcută și frumoasă petrecută într-un loc minunat, mai jos.








































Frumoase locuri. Impresionant cum o fâșie strâmtă din pământ și nisip stă zăgaz între Dunăre și Marea Neagră, cum ține piept tumultului apelor dulci și sărate, cum încă reușește să le despartă din ireversibila încleștare, ce se va întâmpla cândva, poate curând, poate peste milenii. Ce știm noi… Dar suntem cu adevărat norocoși să ne bucurăm acum de ele.
Iar Dobrogea este fabuloasă, are atât de mult locuri frumoase de oferit, atâtea experiențe deosebite de împărtășit. Cu noi toți. Nu doar în zona litoralului, cât și în Munții Măcinului sau în Delta Dunării, pe care o vom explora tot mai intens în perioada următoare.
Ceea ce vă dorim și vouă.