La Castelul Peles

Apropiatii nostri au idee (poate) ca unul dintre locurile noastre favorite este castelul Peles, de la Sinaia.  Tot complexul muzeal, de la castel si pana la imprejurimile sale. Unul dintre tabieturile noastre, ori de cate ori ajungem acolo, este sa servim o cafea, o prajitura si poate o bere la terasa cu tunuri a fostului Corp de Garda, privind linistiti si incantati catre parcul castelului. Pe vremuri ne incanta cu ale lui ritmuri iberice Catalin Comnoiu, un menestrel al locurilor, dar acum s-a mutat mai aproape de castel, de turisti.

Acum doi ani, in turul Castelului Peles a fost introdusa in circuitul de vizitare si mansarda, acolo unde au fost gazduiti un Vasile Alecsandri, un George Enescu sau o Elena Vacarescu. Si pot fi vizitate atat dormitoarele regale, camerele de baie regale, sufrageria regala, zona in care se servea micul dejun, bineinteles, regal. Ne-a placut foarte tare si camera printului Mihai, actualmente Rege al Romaniei. Am trecut si prin sala Maura, salonul Florentin, sala Coloanelor, sala de Concerte, sala Armelor, prin biblioteca regala, sala de muzica, cabinetul de lucru sau prin salonul turcesc.

Din pacate, acum, turul optional II (cel pe care l-am facut noi), nu mai este disponibil pana la sfarsitul anului, din motive de conservare.

Pretul intregului circuit a fost destul de scump, daca ne raportam la veniturile noastre, dar nu am ezitat sa platim biletele; eram curiosi sa vedem lucruri noi, care nu erau accesibile la vizitele noastre anterioare. Daca tot am adus vorba de preturi: un bilet pentru adulti costa 70 lei, pentru elevi – 17.5 lei iar taxa foto este 32.5 lei, calculata la cent. Taxa video, 52 lei. Tarifele actuale pot fi aflate de aici.

Iar intregul tur a meritat cu prisosinta. Este unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei, chiar primul electrificat in totalitate daca am retinut eu bine. Si poate cel mai bogat in exponate si obiecte de arta dintre cele vizitate de mine pana acum, si nu numai din Romania. Mai multe detalii pot fi aflate de aici.

Daca tot am platit taxa foto, nu am ezitat si am facut o multime de poze acolo. Eram primul care intra intr-o camera si ultimul care iesea. Ceilalti turisti si ghidul m-au asteptat de cateva ori, numai sa-mi fac eu damblaua.

Cum arata Pelesul la interior? Puteti vedea in continuare.