Trei localități de vizitat în zonele Veliko și Gabrovo din Bulgaria – Bojentsi, Tryavna și Arbanasi

În caz că doriți să vizitați și alte locuri frumoase în zonele Veliko Târnovo și Gabrovo, m-am gândit să vă sugerez sătucul Bojentsi, centrul istoric al orășelului Tryavna și sătucul Arbanasi, aflat sus pe coama muntelui. Localități pe care le-am vizitat și în care vom reveni de fiecare dată cu mare plăcere, pentru a descoperi noi lucruri interesante, pentru a trăi noi momente plăcute.

Sunt aproape de București, la maxim 230 de km distanță, se poate ajunge acolo cam în 3 ore, așa că sunt obiective turistice excelente pentru un weekend bulgăresc. Drumurile la bulgari sunt mai libere, traficul este cu mult mai lejer, prețurile sunt în general un pic mai rezonabile la restaurante și mai ales la cazare, plus că există o mulțime de obiective turistice atractive în zonă.

Bojențite, Bojentsi, un adevărat muzeu al satului bulgăresc în aer liber

Primul sătuc pe care îl recomand cu mare căldură este Bojentsi, care ne-a plăcut foarte tare. Și în care ne vom caza cu siguranță într-un viitor apropiat, pentru a-l putea explora mai cu atenție.

Bojențite (cunoscut și ca Bozhenci, Bojenci, Bojenzi, Boženci, Bojentsi, Bojentzi, Bozhentzi etc) a fost declarat rezervație istorică și arhitecturală în anul 1964 și se află sub patrimoniu cultural Unesco. Un sătuc cu o istorie de peste 600 de ani, ce a fost cândva un important centru cultural și comercial. Se află la 16km de Gabrovo.

Nu este permis accesul cu mașina în sat, poate fi lăsată în parcarea plătită de la intrare. Bănuiesc că dacă vă cazați acolo se poate pătrunde cumva mai central, pentru că am văzut câteva mașini pe ulițele satului.

În Bojentsi simți că te întorci în timp, pe la 1800, pentru că totul pare încremenit, ca atunci. Casele albe, care răsar ici-colo printre desișurile pădurii, cocoțate tot mai sus pe coama dealului, străduțe strâmte, pietruite, care urcă, uneori abrupt… Este o adevărată plăcere să te plimbi în liniște prin toate cotloanele sale, să-l descoperi, să te simți ca într-o altă epocă.

Normal, fiind un centru turistic important, există și o mulțime de magazine cu suveniruri, terase și taverne cu mâncare tradițională, precum și pensiuni sau hanuri la care să te odihnești peste noapte. Dar și case-muzeu, precum și un muzeu

Satul este așezat pe coama dealurilor iar casele sunt construite din lemn și piatră, cu acoperiș tot din piatră, au curți mari înconjurate cu ziduri din piatră, acoperite la rândul lor cu iederă.

Bojențite este oarecum un muzeu al satului bulgăresc în aer liber, cu străduțe pe care te poți plimba în voie, nestingherit. Chiar există indicatoare către punctele principale de atracție, traseele pornind din piațeta centrală.

Am revenit acolo și în primăvara lui 2019.

Tryavna, un orășel cu un centru istoric superb și o berărie foarte bună

Centrul istoric al orășelului Tryavna a fost următorul bătut la pas. De menționat că Tryavna, Treavna, este aflat la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de Veliko, cam o oră de condus prin pădure, pe o șosea destul de strâmtă și cu multe serpentine. Drumul chiar ok în general, nu perfect, dar ok.

Din păcate nu am avut foarte mult timp de stat acolo, pentru că am preferat să mergem să mâncăm la Berăria Tryavna, deh, ni se făcuse foame. Iar când am ieșit din restaurant, ghiftuiți bine, se lăsase întunericul, implicit frigul de noiembrie. Așa că ne-am grăbit spre mașină pentru că trebuia să ajungem în Arbanasi, unde eram cazați.

Weekend în Bulgaria! Câteva idei de obiective turistice pentru o mini-vacanță reușită!

Însă mi-a plăcut foarte tare centrul său medieval, în care sunt o mulțime de magazine de suveniruri dar și ateliere de meșteșugari și artizani, pe care îi poți vedea la lucru prin geamurile mari de sticlă.

Este un centru chiar pitoresc, de ce nu, chiar un muzeu în aer liber din punct de vedere arhitectural. În zona sa centrală se află turnul cu ceas, podul arcuit din piatră care traversează râul Dryanovska, şcoala veche, multe ateliere ale meşterilor și artizanilor locali (pielari, olari, iconari, bijutieri etc), prăvălii cu produse tradiţionale, magazine cu suveniruri, un muzeu dar și câteva restaurante şi cafenele.

Clar, nu te poți plictisi ore bune acolo. Mai multe detalii pot fi aflate de pe site-ul oficial.

După cum am mai spus, am preferat să mergem la Berăria Tryavna, despre care aflasem că produc berea lor artizanală de origine belgiană, Luc. Și unde am mâncat chiar foarte bine, eu de exemplu niște coaste delicioase.

În spatele barului, printr-un geam imens, se poate vedea zona de producție a berii Luc. Meniul este și în limba engleză iar prețurile mi s-au părut rezonabile. De exemplu, pentru cinci porții de mâncare, cu trei pabare de bere și o cola, plus o pâine tradițională cu brânză, am plătit 85 de leva (aprox 210 de lei).

A, pardon, în preț au intrat și doi litri de bere luați la pachet (6 leva sticla de 1litru).

Pe care i-am consumat la hotel, în Arbanasi. Sincer, această berărie este cu siguranță unul dintre motivele principale pentru care voi revizita orășelul Tryavna. Și eventual unde vom petrece o noapte de cazare.

Arbanasi, un superb sătuc așezat deasupra orașului Veliko Târnovo

De fiecare dată când am mers în zona Veliko Târnovo, ne-am cazat la Arbanasi – pentru că preferăm să fugim pe cât se poate de tumultul și de aglomerația unui oraș mare. Și în Arbanasi sunt o mulțime de pensiuni și de hoteluri, pentru toate buzunarele, plus restaurante și taverne la care poți lua masa de seară.

De exemplu, într-una dintre drumeții am ocupat două camere la un hotel, cinci persoane, iar cazarea ne-a costat 73 de Euro cu mic-dejun copios inclus. A fost chiar onorabilă cazarea.

Arbanasi este așezat sus pe coama muntelui și oferă o superbă panoramă asupra orașului Veliko dar și asupra Cetății Tsaverets. Numele satului provine de la cuvântul „arbanas”, cu care slavii îi denumeau pe cei ce trăiau în Albania. Dar, culmea, satul nu a avut niciodată populație de origine albaneză (deși inițial așa am crezut). Se pare că numele a fost primit în cinstea cuceririi unor teritorii albaneze de către unul dintre țarii bulgari.

Arbanasi este un sătuc cu multe biserici (vreo cinci parcă), plus două mănăstiri, case cu arhitectură tradițională înconjurate de înalte garduri pietruite, de parcă ar fi niște mici cetăți, cu imense și solide porți din lemn la intrare. Străduțele pietruite șerpuiesc în toate direcțiile, iar pe ele te poți plimba alene și în voie vreme de multe ore. Mă rog, pentru cine apreciază clipele liniștite și plimbările lungi de seară sau după-amiază.

Și sunt destule obiective turistice de vizitat, cum ar fi fosta reşedinţă a preşedintelui comunist Todor Jivkov, biserica Nașterii Domnului, Mănăstirea Sf. Nicolai Ciudotvoreţ, casa Bulgarka (care a fost și în posesia domnitorului Constatin Brâncoveanu), casa Konstantsaliev, casa Hadjihristov și multe altele.

Câteva imagini captate de la fereastra hotelului, în continuare.

Eram sigur că am făcut și altele, la o plimbare de seară, dar nu le mai găsesc.

Deci, pe scurt, Bojențite, Tryavna și Arbanasi sunt trei dintre obiectivele turistice importante și frumoase pe care le recomand spre vizitare în zonele Veliko Tarnovo și Gabrovo. Toate aceste localități au case și clădiri cu arhitectură tradițională, de ți-e mai mare dragul să le privești, plus o mulțime de magazine și prăvălii, restaurante și locuri de cazare, cu prețuri pentru toate buzunarele.

Dacă vom mai descoperi și altele, revenim cu impresii.

Nu uităm totuși de Etar, un adevărat muzeu etnografic, care nu are cum să nu vă placă.