Circuitul celor șapte lacuri din Munții Rila. Ce frumos a fost acolo, în ținutul apelor din creierii munților!

O nouă zi în Masivul Rila, ce se anunța minunată încă de dimineață. Aveam de gând să facem o drumeție pe Circuitul celor Șapte Lacuri iar semnele erau favorabile. Soare, cer senin, vreme perfectă pentru o excursie ce se va dovedi la final una de vis, chiar dacă spre finalul ei a picurat un pic.

Am luat micul dejun la hotelul Samokov din Boroveț, unde eram cazați, ne-am pregătit rucsacii cu cele necesare (sandwich-uri, apă, batoane energizante, pelerine de ploaie pentru orice eventualitate, aparate foto) și ne-am urcat în mașină.

Am făcut aproximativ o oră până la Stația de Telescaun 7 Lacuri, pe o șosea destul de proastă. Acolo am găsit o parcare generoasă pentru care am plătit 5 Leva pe zi.

Telescaunul costă 20 de leva de persoană dus-întors, copiii de până în 5 ani având acces gratis.

Am plătit biletele, ne-am urcat în telescaun și cam în 20-25 de minute eram sus pe platou, lângă Cabana 7 Lacuri.

Am ajuns la cabana 7 lacuri, punctul de start al traseului. Dar mai întâi am admirat peisajele…

Apoi am consultat traseul pe care urmam să îl parcurgem.

Practic, cum am văzut că mai toată lumea alege să urce mai întâi pe platou, iar traseul lacurilor a fost următorul – Rinichiul (2282), Ochiul (2240m), Lacrima (2535m), Gemenii (2243m), Trifoiul (2216m), Peștele (2184m) și Lacul de Jos (2095m).

Practic, acestea sunt dispuse pe mai multe terase, de la 2095 metri și până la 2535 metri, iar traseul este gândit pentru a fi admirate în toată splendoarea lor, de aproape sau de mai departe.

De menționat că din apa acestor 7 lacuri se formează râul Dzherman (râul German), afluent al râului Struma care trece mai departe în Grecia.

Așa că am luat-o în sus, către platou, traseul începând cu o urcare destul de abruptă…

… pe care am dat-o gata cam în 20 de minute. Nu de alta, dar doamna mea resimțea încă efortul din drumeția de pe Musala, avea o febră musculară îngrozitoare și făcea un efort considerabil la fiecare pas.

Sus, pe platou, am mai mers vreme de 40 de minute, cu peisaje superbe în stânga noastră, asupra lacurilor Dolnoto (Lacul de Jos – 2095m) , Ribnoto (Peştele – 2184m), Trilistnika (Trifoiul – 2216m) și Bliznaka (Gemenii – 2242m).

Mai pe drept, mai cu pante ușoare, cu o mulțime de platouri din stânci tocmai potrivite pentru selfie-uri cu peisajele năucitoare din jur…

Am pierdut destul timp pe acolo, pentru realizarea pozelor… Apoi am continuat mai departe, cu ochii jur-împrejur la superbele peisaje montane din masivul Rila..

Destul de aproape se vedea zona în care începea din nou urcarea, către cele două lacuri aflate mai sus… De fapt nu se vedea, că totul era acoperit de nori. Ceea ce ne-a pus un pic pe gânduri, venea ploaia?

Nu ne-am speriat… am continuat traseul.

Și după aproximativ o oră de mers am văzut și primul lac de aproape – Rinichiul (Babreka – 2282m).

Mai toți turiștii se opreau pe malul acestuia, pentru puțină odihnă, pentru rehidratare înaintea urcării finale care pentru mine a durat cam 40 de minute, pe o cărare destul de abruptă și cu multee, dar multee pauze pentru realizarea de instantanee. Pentru că totul era prea frumos acolo.

Aici, doamna mea a hotărât că nu mai urcă. Practic nu mai făcea față din punct de vedere fizic, febra musculară o doborâse. Icnea la fiecare pas, mai ales la coborâre.

Eu mai aveam puțin până sus, în punctul de belvedere, așa că am lăsat-o acolo să se odihnească. Am luat-o repede în sus, mă rog, cât poate de repede un micuț hipopotam, pentru a vedea toate cele 7 lacuri de la înălțime.

Cascade, torenți vijelioși, munți cu vârfuri ascuțite, valea plină de lacuri care se vedea în depărtare… Ce peisaje…

Apoi am ajuns la primul lac înghețat, al doilea din circuit – Ochiul, la 2240 metri…

Și, după cum am spus, în 40 de minute am ajuns în punctul cel mai înalt al circuitului celor Șapte Lacuri din Munții Rila…

… de unde am văzut și cel de-al șaptelea lac, înghețat încă și el… Salzata (Lacrima – 2535m)…

Iar panoramele din jur? Desăvârșite, irezistibile, pentru încântarea ochilor și mai ales sufletului oricărui pasionat de munte și drumeții în natură…

Panorama cu 6 lacuri

Aș mai fi stat acolo sus, să zac și să privesc fericit la încântătoarele picturi ale mamei natură… Dar a început să picure, așa că am luat-o repejor la pas în jos…

Nu am scăpat din vedere nici impozantul vârf Haramiato cu o înălțime de 2465 metri.

Iar din zona lacului Rinichiul am luat-o în dreapta, pentru a completa circuitul. Deși, după cum am constatat la final, traseul de întoarcere pe acolo nu a fost deloc unul ușor, ba din contră. Pietre, stânci, jnepeniș, am trecut râuri de munte, într-unul chiar m-am udat bine… Am și alunecat când eram cu gura cască la peisaj, dar am scăpat cu o mică juleală la genunchi. Nimic serios…

Și am trecut în ordine inversă pe lângă lacurile Bliznaka (Gemenii – 2242m), Trilistnika (Trifoiul – 2216m), Ribnoto (Peştele – 2184m) și Dolnoto (Lacul de Jos – 2095m. Dar și peste pârâiașele și torenții dintre ele…

 

Apoi, de lângă lacul Peștele am văzut în depărtare Cabana 7 Lacuri, punctul final al circuitului din acea zi. Însă, imediat am observat că nu va fi o plimbare ca prin parc. Trebuie să o luăm pe o cărare prin jnepeniș și peste râurile de munte, în coborâre iar, pe final, altă urcare.

Nu am stat pe gânduri și am luat-o repede la pas, începuse din nou să plouă…

Practic, după patru ore, terminam Circuitul Celor Șapte Lacuri din Munții Rila. Sincer, aș mai fi stat ore întregi pe acolo, privind la măreția acelor munți, la acel ținut al apelor și al vârfurilor ascuțite. Dar ploaia nu ne-a lăsat. Ne gândeam că dacă se pornește vreo furtună se va opri și telescaunul.

Iar încălțările purtau urmele acestei frumoase plimbări…

Dar, la final, după ce am tras linie, am decis că a fost una dintre cele mai frumose drumeții pe munte ale noastre. Aer curat, mișcare, natură, vreme relativ ok, peisaje de vis, cer presărat cu nori, vârfuri ascuțite și văi largi înverzite, lacuri, multe lacuri, râuri repezi de munte cu apa limpede ca de cristal… O drumeție pe cinste pe care o doresc oricărei familii iubitoare de munte.

Faptic Circuitul celor 7 Lacuri din Munții Rila

  • Telescaun, 50 minute dus-întors. 20 de leva de persoană.
  • Durată circuit complet, aproximativ 4 ore. 5 ore cu tot cu telescaun.
  • Se poate sta mult și bine acolo sus pe platou, la picnic, la soare, dacă este vreme frumoasă
  • Dificultate – porțiuni ușoare, altele la un nivel mediu
  • Deși bulgarii îl consideră un traseu de pantofari, recomand totuși echipament de munte, mai ales încălțări bune și îmbrăcăminte de ploaie.

Alte imagini, făcute cu telefonul, mai jos (un ASUS Zenfone 6 în caz că vă interesează).