Staro Jelezare – Artă stradală unde nu te-ai aștepta, într-un mic sătuc bulgăresc

Un mic sătuc bulgăresc, modest și prăfuit, cum sunt atâtea altele în țara noastră vecină, Staro Jelezare (Staro Zhelezare), aproape de Hisarya și de Plovdiv.

Un sătuc cum n-am mai văzut pe nicăieri, cel puțin nu pe unde am fost noi. Un sătuc în care am intrat oarecum curios și din care am ieșit, chiar după numai o oră, entuziast și bucuros.

Staro Jelezare, un sătuc în care o asociație inimoasă a chemat artiștii să deseneze și să creeze artă stradală pe garduri, pe ziduri, pe oriunde au fost de acord proprietarii caselor bănuiesc.

Un sătuc în care acum conviețuiesc, alături de oamenii obișnuiți de la țară, imaginile și portretele unor personalități din politică, film, muzică, știință, cultură, sport, reprezentate în inedite și curioase situații…

Trump, Einstein, Stoichkov, Gandhi, Tyson, Marilyn Monroe, Kennedy, Jim Morisson, Louis Armstrong, Star Wars, Obama, Lagerfeld, Lady Diana, Angela  Merkel, Beatles, John Lennon și Yoko, Lara Kroft, etc… Nu o să stau să-i enumăr pe toți, îi veți recunoaște, cu siguranță…

Plus o mulțime de personalități bulgare pe care nu le cunosc… Tot pe acele garduri am văzut reprezentări ale unor celebre opere artă modernă, desenate în cele mai mici amănunte. Am văzut și admirat reprezentările lui  Salvador Dali, Andy Warhol, Marcel Duchamp sau Jackson Pollock, dar și ale altora.

Ca să nu mai vorbim de potretele unora dintre săteni…

Frumos, după cum am mai spus, am plecat chiar încântat din acest mic sătuc bulgăresc, Staro Jelezare, transformat de către artiști într-un adevărat muzeu în aer liber.

Dacă nu mă credeți, aveți câteva exemple foto în continuare.