Bulgaria este una dintre destinațiile noastre favorite pentru vacanțe și chiar pentru scurte vizite de weekend. Ne-am simțit de fiecare dată extraordinar prin toate locurile în care am fost acolo, fie că am ales să vizităm case-muzeu, muzee, orașe și orășele, cripte și comori tracice, cetăți sau doar când ne-am plimbat prin munți cu peisaje spectaculoase, prin canioane, peșteri sau pe malurile Mării Negre. O țară care are de toate pentru toate genurile de călători.
Iar lista noastră de obiective și atracții turistice bulgărești este încă larg deschisă. Numai că, de vreo 2 ani, pandemia ne-a cam tăiat din aripi și nu am mai ieșit atât de mult pe cât am fi dorit. Așa că suntem puțin în urmă cu planurile de călătorie dar sperăm că vom recupera curând.
Vrem să descoperim peisajele, cetățile, orașele și comorile tracice din Rodopi, vrem să o luăm la pas cărările din Munții Pirin și din Munții Balcani, vrem să descoperim orașele de la Marea Neagră și câte și mai câte. Timp să avem și sănătoși să fim.
Dar iată câteva dintre locurile prin care am fost deja, prin unele de mai multe ori chiar, și poate mai dau câteva idei celor care vor să dea o raită de primăvară pe la vecinii noștri bulgari, mai ales pentru cei care doresc să se bucure atât de obiective turistice cât și de renașterea naturii.
Pomii înfloresc, natura renaște în explozii de culori crude și, odată cu ea, apetitul nostru pentru călătorii, experiențe și aer liber.
Deci, cam care ar fi locurile bulgărești prin care noi am reveni cu drag de fiecare dată?

Plovdiv, al doilea oraș ca mărime al Bulgariei, ne-a fermecat prin centrul său vechi, cu două forumuri romane, cu cea mai lungă stradă pietonală din Europa, cu o mulțime de case-muzeu restaurate și multe, multe altele. Iar de aici ai acces direct la comorile istorice ale Rodopilor.
Mai multe detalii despre vizita noastră, aici – https://hailaplimbare.ro/2019/06/28/plovdiv-bulgaria-un-oras-la-nivel-european-cu-un-centru-istoric-impresionant/.

Veliko Târnovo, orașul țarilor bulgari, ne-a încântat de fiecare dată și mai ales când l-am vizitat primăvara. Are de toate pentru toți, de la muzee, o cetate ca în filme, mănăstiri, centru vechi dar și restaurante cu mâncăruri delicioase.
Mai multe detalii despre vizitele noastre la Veliko, aici – https://hailaplimbare.ro/?s=veliko.

Castelul Reginei Maria de la Balcic și minunata sa grădină botanică este una dintre cele mai impresionante atracții turistice bulgărești de la Marea Neagră, în care nu ai cum să te plictisești chiar și pentru o zi întreagă.
Mai multe impresii de acolo – https://hailaplimbare.ro/2018/07/03/gradina-botanica-si-castelul-reginei-maria-in-balchik/.

Muzeul satului Etar, aproape de Veliko, un muzeu în aer liber nu la fel de mare sau de întins ca și cele de la noi dar care respiră autenticitate și tradiție. Aproape în fiecare căsuță fiind găzduit un atelier meșteșugăresc, sau o cofetărie cu delicii bulgărești, sau o plăcintărie cu plăcinte aburinde, făcute chiar acolo. Minunat loc, mai ales primăvara, când vei găsi mărțișoare prinse în ramurile copacilor.
Mai multe impresii și imagini din Etar, aici – https://hailaplimbare.ro/?s=muzeul+satului+etar.

Tryavna, un alt orășel mic și cochet, cu destul clădiri construite în vremurile renașterii bulgare, care găzduiesc diverse muzee. Și unde am băut o bere excelentă.
Mai multe detalii, aici – https://hailaplimbare.ro/2019/03/14/tryavna-treavna-un-orasel-mic-cu-un-centru-istoric-superb/.

Bojențite, un sătuc ascuns de dealuri și păduri dese în care, deși este în continuare locuit, te simți ca într-un muzeu în aer liber, ca la 1800.
O adevărată plăcere să te plimbi dintr-un capăt în altul, pe ulițele pietruite, pentru ca apoi să-ți tragi sufletul la una dintre numeroasele sale taverne.
Mai multe impresii, aici – https://hailaplimbare.ro/2019/03/12/bojentite-bozhentsi-ascuns-intre-paduri-si-dealuri-un-satuc-bulgaresc-incremenit-in-timp-ca-la-1800/.

Kopriviștița, un orășel turistic de munte care se aseamănă puțin cu Herculane al nostru, cel puțin asta a fost impresia noastră. Are o mulțime de case-muzeu restaurate și este chiar relaxant și plăcut să cotrobăi pe toate ulițele sale pietruite sau să te plimbi pe dealurile și prin pădurile din jurul său. Încă nu am ajuns pe vârful Bogdan aflat în proximitatea sa, dar voi reveni să îl cuceresc.
Mai multe impresii din Kopriviștița, aici – https://hailaplimbare.ro/?s=KOPRIVSHTITSA.

Staro Jelezare, un sătuc cum altul nu-i în Bulgaria, fără vreo pretenție arhitecturală dar cu pereții, gardurile și zidurile desenate în toate felurile. Neașteptat de interesant.
Mai multe imagini de acolo – https://hailaplimbare.ro/2019/10/18/staro-jelezare-arta-stradala-unde-nu-te-ai-astepta-intr-un-mic-satuc-bulgaresc/.

Mănăstirea Glojene, construită sus, în vârful unui deal înalt, înconjurată de păduri dese. Și până la care vei conduce pe serpentine multe, pentru ca apoi să o iei la pas, pe jos.
Cum e acolo – https://hailaplimbare.ro/2019/10/23/sus-in-varf-de-stanca-la-manastirea-glojene-in-bulgaria/.

Peștera Prohodna, ca să vezi ochii lui Dumnezeu și să te plimbi pe cărare prin pădure până la schitul Sf. Marina, săpat în stâncă.
Mai multe impresii, aici – https://hailaplimbare.ro/2019/10/20/sub-ochii-lui-dumnezeu-in-pestera-prohodna-si-o-scurta-plimbare-catre-schitul-sf-marina-sapat-in-stanca/.
================================
Cert este că mai sunt o mulțime de locuri frumoase de văzut în Bulgaria, eu v-am oferit doar câteva idei ca punct de pornire.
Iar dacă v-au impresionat alte locuri frumoase de acolo, nu le țineți doar pentru voi, dați-ne de știre.