Din Staro Jelezare, din acel frumos muzeu de artă stradală în aer liber, în drum către Koprivshtitsa ne-am oprit vreme de vreo două ore și în Panagyurishte, un orășel situat într-o mică vale a munților Shredna Gora, la 540 metri deasupra nivelului mării.
De altfel un orășel cu o bogată istorie antică, aflat în ținutul vechilor traci, strămoșii lor, chiar și ai noștri. Chiar au fost descoperite o mulțime de morminte tracice în zonă, iar despre două dintre ele știu că pot fi vizitate – cele de la Strelcea și de la Starosel. Cred că mai sunt și altele, însă eu pe acestea două aș vrea să le vizitez ulterior, pentru că de această dată nu prea am avut timp. Orașul Panagyurishte, pe poziția sa actuală, datează din secolul XV.
De pe site-urile de specialitate bulgare aflăm că în zonă au descoperite peste 300 de vestigii antice – necropole, așezări, fortărețe dar și porțiuni de drumuri din acele vremuri.
Dar acest orășel a avut parte și de o tumultoasă istorie recentă, fiind unul dintre centrele importante ale revoluției bulgarilor împotriva ocupației otomane din aprilie 1876.
Așa că, odată ajunși acolo, ne-am înființat în parcarea de lângă Muzeul de Istorie din Panagyriste, am plătit biletele de intrare (7 leva de persoană, plus 2 Leva taxă foto). Atenție, costul este atât pentru Muzeul de Istorie, dar și pentru tezaur și casele memoriale – Dudekov, Tutev, Lekov și Raina.
De altfel, nu ne puteam rătăci, pentru că sunt destule indicatoare către muzeele și obiectivele turistice din oraș.
Comoara din Panagyurishte
Normal, după ce am plătit, am mers imediat la tezaur, pentru că eram curioși să vedem cum arată comoara din Panagyurishte.
Cu siguranță vedeta descoperirilor despre care scriam mai sus este comoara Panagyuriste, descoperită din întâmplare în 1949 de către trei frați – Pavel, Petko si Michail Deikovi, care lucrau într-o fabrică de cărămidă.
În timp ce săpau după lut au dat peste una dintre cele mai faimoase comori din lume, comoara Panagyurishte. Această impresionantă colecție tracă conține 9 piese care cântăresc împreună nu mai puțin de 6,164 kg de aur pur.
De menționat că piesele originale se află la Muzeul de Istorie din Sofia, aici fiind expuse copii fidele. Chiar dacă erau doar niște replici, tot erau expuse într-un spațiu la subsol cât se poate de bine securizat.
Dacă sunteți curioși cum arată, le vedeți mai jos…
Cine știe ce ritualuri se desfășurau când erau utilizate aceste vase, decorate cu scene din legendele grecești sau din viața de zi cu zi. Comoara a fost datată prin secolele al IV-lea și al III-lea î.Hr.
Istoricii și arheologii spune că pe acestea sunt reprezentate chipurile unor zeități și personaje pe care noi le știm din legendele grecești, cum ar fi Heracle, Theseus, Hera, Afrodita, Apollo, Artemis, Nike, Paris și Athena.
În orice caz, am privit uimiți cu câtă finețe au fost lucrate aceste vase, fără lasere sau alte tehnologii moderne. Uimitor.
Mai departe către…
Muzeul de Arheologie
După ce ne-am săturat de privit piesele comorii, am mers către muzeul de arheologie… Unde am văzut alte artefacte și obiecte antice descoperite în zonă. Recunosc, mi-au plăcut mai mult colecțiile de monede antice…
Până la urmă, alte comori, pe care orice pasionat de arheologie și de istorie le-ar aprecia.
Am fi vrut să intrăm și în…
Casa Hadzhidimitrova
Casa Hadzhidimitrova se află în incinta muzeului de istorie, însă nu era deschisă spre vizitare, din păcate.
Așa că, am mers mai departe către…
Casa Dudekov
În care se poate intra tot din curtea muzeului de istorie.
Este casa comerciantului Peter Dudekov, ucis de către turci în timpul revoluției bulgare. Casa a fost construită între anii 1854-1856 în stilul caselor din Plovdiv iar muzeul actual reflectă stilul de viață din acele vremuri.
De altfel un stil care îmi place foarte tare și pe care l-am apreciat atât în Plovdiv, cât și în Muzeul Satului Etar, în frumosul sat-muzeu Bojențite sau în Arbanasi, un sătuc aflat deasupra orașului Veliko Târnovo. Să nu uit, și în Koprivshtitsa, dar despre casele de acolo voi detalia în curând.
Cu siguranță că mai sunt și alte localități la fel de interesante, dar le voi descoperi încet-încet, pentru că Bulgaria este doar la o aruncătură de băț, fiind deja destinația noastră de weekend favorită.
Casa Tutev
Ivan Tutev a fost unul dintre revoluționarii panagyuriști. Istoricii spun că în această casă ar fi stat chiar unul dintre liderii revoluției, Benkovski, a cărui casă am vizitat-o în Kopriviștița. Benkovski pregătind revoluția chiar de la București, în timp ce se refugiase la noi.
Cumva casa Tutev a supraviețuit acelor vremuri tumultuoase iar acum arată așa cum a fost în timpul răscoalei din aprilie 1876.
Casa Lekov
Casa lui Ivan Lekov a fost construită după războiul Crimeei și a fost pictată în 1873. Proprietarul său, un comerciant înstărit, este unul dintre revoluționarii participanți la revoluția din aprilie.
Este cea mai frumoasă casă dintre toate cele vizitate în Panagyuriște, cel puțin nouă ne-a plăcut cel mai mult.
Impresionantă pictura murală Roata Vieții, în care este reprezentat ciclul vieții printr-o paralelă cu cele patru anotimpuri, o iconografie a gândirii străbunilor noștri.
O așa roată a vieții am văzut și la Mănăstirea Preobrajenie, lângă Veliko Târnovo.
Casa Raina Knyaginya
Raina Knyaginya este una dintre eroinele revoluției din aprilie. A fost cea care a cusut drapelul revoluției, o copie a acestuia fiind expusă în casa-muzeu.
După ce a fost înăbușită revoluția, Raina a fost închisă de turci la Plovdiv, fiind bătută, pesemne violată, hrănită fiind doar cu pâine și cu apă. Atât.
La presiunea unor diplomați străini a fost lăsată să plece în Rusia, unde a absolvit cursuri medicale. S-a întors in Bulgaria, s-a căsătorit și a avut cinci fii, patru dintre ei devenind ofițeri ai armatei bulgare, unul chiar general.
Raina a murit în 1917, la Sofia.
În casă sunt expuse o mulțime de mărturii document despre Raina și familia acesteia. Chiar interesant de văzut.
Și cam aceasta a fost vizita noastră în Panagyurishte, nu foarte lungă dar cu siguranță plăcută, cu o mulțime de obiective turistice interesante.