Vara e aproape de final, mai sunt două weekend-uri până începe școala, așa că ne-am gândit să mai facem o tură pe munte, de data asta în Munții Ciucaș, poate ce-i mai dragi nouă dintre toți munții noștri.
Ne plac peisajele de acolo, ne place traseul pentru că nu este foarte periculos, nici extrem de dificil, deși nu tocmai scurt, plus că este zonă turistică relativ aproape de București.
Ne-am propus să mergem în Munții Ciucaș cel puțin o dată pe an. Mă rog, visul meu este să văd cândva și rodendronii înfloriți la final de lună Mai sau început de Iunie, însă nu am avut această onoare până acum. Pentru că nu am putut merge, iar când puteam vremea era nefavorabilă etc… O să-mi iasă până la urmă și această pasență…
Cert este faptul că în Munții Ciucaș sunt destule trasee de făcut în familie, alături de copii, mai lungi sau mai scurte, în funcție de condiția fizică a fiecăruia, așa că recomand acele locuri din tot sufletul. Drumețiile în natură, pe munte sau în orice altă parte, sunt cele mai ieftine distracții în familie de altfel… Eu așa consider. Te poți simți minunat cu un buget minim, doar pentru transport și ceva de-ale gurii în desagă.
Cum noi aveam deja antrenament pe acest an, din Piatra Secuiului, din Munții Rila, din Munții Tatra, ba chiar și din Munții Buzăului, la finalul zilei am constatat că a fost cea mai rapidă tură pe munte din Ciucaș a noastră de până acum, deși am avut destule momente de relaxare. Ca să vezi, chiar contează să mergi des pe munte, să pui mereu picioarele la treabă…
Sincer să fiu, parcă aș fi vrut un traseu prin Munții Bucegi, de la Peștera către Vf. Omu, însă nu m-am considerat apt din punt de vedere mental pentru haosul din traficul de pe Valea Prahovei… Așa că am evitat…
Faptic traseu în Munții Ciucaș
- Durată – 7 ore și 30 de minute
- Din București până la Complexul Muntele Roșu se face aproximativ 2 ore și 30 de minute, dacă se pleacă devreme pentru evitarea aglomerației din trafic. La fel la întoarcere.
- Traseu – Cabana Muntele Roșu (1280m) – La Răscruce (1805m) – Vf. Gropșoarele (1883m)- La Răscruce – Cabana Ciucaș (1595m) – Cabana Muntele Roșu
- Diferență de nivel – 603+/603-
- Pauze – aprox. 1 oră pentru masă la Cabana Ciucaș, altă oră pe drum când eram prea obosiți, timp efectiv de mers aprox. 5 ore și 30 de minute
- Nu sunt surse de apă pe traseu până la Cabana Ciucaș, așa că recomand să aveți destulă cu voi, cel puțin 1 litru de persoană, poate chiar mai mult. Credeți-mă, urcarea de la Cabana Muntele Roșu până La Răscruce, într-o zi însorită, va fi chiar solicitantă și veți consuma multă apă
- De asemenea, recomand încălțăminte adecvată de munte, pentru aderență pe zonele cu pietriș sau praf. Niște bețe v-ar fi chiar de ajutor, este un traseu care permite din plin utilizarea acestora.
- Iarăși, pe munte, vara, neapărat protejați-vă pielea cu loțiune antisolară, nu faceți ca noi, veți ajunge arși acasă…
- Și nu vă luați după timpul afișat în google maps în imaginea de mai sus, cred că este calculat pentru oameni care nu obosesc deloc 😀 Mai importantă este distanța de aproape 13km.
Altă idee de traseu cu peisaje superbe. Către Vârful Ciucaș, cu plecare din Pasul Bratocea.
Am plecat dis-de-dimineață din București, cu noaptea în cap cum se mai spune, pentru a evita magnificul trafic din preafrumoasa noastră țărișoară. Practic, în 2 ore și 30 de minute eram la Cabana Muntele Roșu. Printre primele mașini parcate în spațiul chiar generos de acolo…
Culmea, la orele 9 dimineața, am mirosit ceva fum de grătare…. românașii se puneau pe treabă de la prima oră…
Iar la 9 dimineața începeam urcarea către La Răscruce… După ce ne-am echipat, ne-am încălțat, am pus în rucsăcele apa și sandwich-urile…
Luna încă era sus pe cer…
De altfel aceasta a fost partea cea mai dificilă a traseului, într-o urcare continuă de aproximativ 2 ore… Urci mocănește până la stație meteo, apoi urmează o pantă de nivel destul de orizontală… pentru ca apoi iar să urci, totuși cu o înclinație mai facilă…
Prin pădure la început…
… apoi se iese în golul alpin… unde peisajele se deschid și sunt tot mai frumoase… în depărtare, pe stânga, se vedea Ciucașul și frumoasele lui stânci boltite…
Practic, după aproape 2 ore de urcuș, cu multe pauze de respiro și hidratare, am ajuns La Răscruce.
30 de minute arăta indicatorul către Vf. Gropșoarele, așa că am luat-o în direcția indicată.
Traseul este chiar facil, cu pante ușoare… în 40 de minute eram deja pe vârf.
În căutarea rododendronilor, pe lângă Vârful Gropșoarele (2020)!
Pe vârful Gropșoarele ne-am odihnit puțin.
Am mâncat câte un sandwich din desagă… am privit către traseul spre vârful Zăganu…
… frumos, spectaculos dar am preferat să o luăm înapoi către La Răscruce, cu destinație Cabana Ciucaș. Nu am fi avut destul timp să mergem și pe Zăganu.
Iar după alte 25 de minute consultam iarăși indicatorul – Cruce Roșie, 1 oră și 30 de minute până la Cabana Ciucaș…
Așa că, din nou la drum, de data asta pe platou… vreme de aproximativ 30 de minute până la intrarea în jnepeniș…
Chiar înainte de intrarea în zona cu jnepeniș, surpriză… indicatorul ne arăta numai 30 de minute până la cabană… Destul de ciudat, fusesem noi atât de rapizi? Greu de crezut…
Am luat-o în jos, prin jnepeniș, apoi prin pădure… din când în când ne dădeam la o parte să îi lăsăm să treacă pe cei care alergau pe cărare…
… până la un alt indicator.. 15-30 de minute până la cabană… ))
Mda… cred că este calculat pentru cei care tot alergau pe cărările de acolo…
Tot înainte…
Practic, după 1 oră și 15 minute eram la Cabana Ciucaș… lihniți de foame și cu dorința unei beri reci…
Destul de multă lume acolo, de-abia am găsit locuri la o masă, la interior. Am așteptat destul timp până să se ocupe cineva și de noi, am așteptat să vină mâncarea, am așteptat să ne aducă nota de plată… Cred că am stat cel puțin o oră în restaurantul cabanei.
Mâncarea ieftină, dar de o calitate pe măsura prețului.. Ciorbă de burtă, fără burtă, cu un gust îndoielnic, niște mici dintr-o carne prea sărată… Nu am de ce să-i laud…
După odihna necesară, am luat-o în jos pe acel drum prăfuit pe care urcă și coboară mașinile… am ajuns la izvor unde am mai băut niște apă rece…
… apoi am intrat în pădure, unde se urcă din nou, apoi se merge pe pantă de nivel până la Complexul Muntele Roșu.
De la Cabana Ciucaș până la Cabana Muntele Roșu am făcut în total 1 oră și 45 minute, 30 de minute fiind alocate coborârii pe enervantul drum cu macadam, unde fiecare mașină care trecea ne umplea de praf…
Parcarea se umpluse la Complexul Muntele Roșu… grătarele fumegau…
Nu am zăbovit prea mult acolo. Ne-am schimbat încălțările, ne-am urcat în mașină și am plecat către Hotelul Cheia, cu gândul să mâncăm ceva dulce, să bem o cafea… să ne mai relaxăm.
Acolo, surpriză, aveau un grup mare de clienți și serveau mâncare doar pentru aceștia. Așa că ne-am mulțumit cu niște cafele de la bar…
Poate ar fi trebuit să mergem la terasa Nicos…
În orice caz, tura de o zi în Munții Ciucaș a fost una frumoasă, pentru întreținerea tonusului muscular, picioarele s-au bucurat după această plimbare și ne-au mulțumit printr-o febră musculară pe care am resimțit-o abia a doua zi… :))