Vacanța de vară în Slovacia, impresii și idei de obiective turistice

În vacanța de vară ne-am propus să ajungem și în Slovacia, o țară în care nu mai fusesem, punctul de atracție central pentru noi fiind Munții Tatra, în care ne doream să facem câteva drumeții.

Și încă de la început pot spune că am fost fermecați la propriu de această țară, atât datorită condițiilor generale de trai cât și pentru că este extrem de ofertantă din punct de vedere turistic. Ba chiar mi-am dat seama că s-ar putea să mai petrec câteva vacanțe de vară pe acolo, pentru că ne-au mai rămas atâtea locuri frumoase de văzut, atâtea experiențe de încercat.

Am plecat fără prea mari așteptări și m-am întors încântat peste măsură. În primul rând că Slovacia, de la intrarea dinspre Ungaria și până la ieșirea către Polonia, prin Munții Tatra, sau către Austria, nu mi-a lăsat impresia unei țări din fostul bloc comunist.

Cum arată în continuare România și, să mă scuze vecinii noștri, Bulgaria, unde lucrurile nu arată tocmai cum ar trebui, capitolul civilizație și bun simț lăsând în continuare de dorit. Mă rog, la bulgari parcă se mișcă lucrurile înspre mai bine, cel puțin din punct de vedere turistic.

Da, și în Slovacia mai sunt vizibile orășelele muncitorești, cu multe blocuri și instalații industriale, dar acestea mi s-au părut mai îngrijite, mai frumos colorate, parcă e altceva. Iar ordinea și curățenia pe șosele și pe lângă ele sunt exemplare, fără grămezi de gunoaie pe marginea acestora sau pe câmpuri, nimic de genul ăsta nu mi-a atras atenția.

Vrem și noi o țară ca Slovacia…

Cât despre curățenia pe munte, noi mai avem multe de învățat, chiar și de la slovaci. M-am uitat chiar cu atenție oriunde am mers, nu am zărit niciun pet, nicio sticlă, niciun plastic aruncate la voia întâmplării pe cărările muntoase. Ce să mai zic, mă înclin. Aș vrea ca și la noi, în România, să ajungem la același grad de civilizație și de bun simț.

Practic, din punct de vedere al condițiilor generale și în special al celor turistice, mi s-a părut o Austrie dar la prețuri mai mici, cu cel puțin 30%. Condiții de Austria sau de Germania, la prețuri mai decente, fără a lipsi niciun gen de obiectiv turistic important pentru călătorii de toate felurile.

Singurul lucru mai scump decât la noi este prețul carburantului, benzina fiind undeva la 1.38 Euro/litru. A, să nu uit – și la telecabine prețurile sunt asemănătoare cu ale austriecilor.

De asemenea, este o destinație turistică la care se ajunge relativ repede din România. Cei din vestul țării ajung chiar imediat, noi, ăștia răgățeni, ceva mai greu.

Chiar și așa, din București am făcut 12 ore până în Strba, cu o oră de pauză pe la Polgar (outlet unde am oprit degeaba, nu prea am găsit nimic de cumpărat). Îmi place să conduc, încă mai pot șofa multe ore. Așa că, față de plimbările către Austria, Italia sau Germania am mai scăpat de o noapte de cazare în plus pe drum.

Obiective turistice de vizitat în Slovacia. Sau pe unde am umblat noi.

Castele, muzee ale satului sau de altă factură, pensiuni, hoteluri, restaurante cu mâncare tradițională excelentă, parcuri acvatice, o mulțime de trasee pe munte, nu ai cum să te plictisești în vacanța de vară din Slovacia. Și bere foarte bună, tare, dar bună.

De exemplu, mai jos găsiți o hartă cu muzeele satului și castelele care mi s-au părut interesante. Și pe la care aveam de gând să mergem dacă vremea era potrivnică drumețiilor pe munte.

Din păcate nu am avut timp să vizităm chiar tot ceea ce aveam de gând, în primul rând pentru că am fost norocoși și am avut parte de vreme frumoasă, așa că am preferat să facem vreo trei drumeții zdravene în Munții Tatra. 16-20 grade Celsius maxim în timpul zilei dar fără ploaie, o vreme ideală pentru petrecerea timpului în natură și pe lângă crestele munților.

Dar am fost și ne-a plăcut tare în fermecătorul sătuc Cicmany, care are mai toate casele pictate cu motive tradiționale…

…în Muzeul Satului Slovac, unde am ascultat muzică populară cântată la armonică

…dar și în Castelul Orava, unde tunurile au bubuit foarte tare, de ne-au asurzit.

Frumos arăta și castelul Spis, așa cum l-am văzut de pe autostradă, în drum către cazarea din Strba. În timp ce doamna mea îmi ținea scorul dintre Halepova și Serena din finala de la Wimbledon.

Vă dați seama ce bucurie pe mine când am auzit că a câștigat, în timp ce goneam cu 130km/h pe autostradă… Ca o paranteză, seara am văzut meciul în reluare, pe internet, pentru că la cazare am avut o „țeavă” de calitate…

Munții Tatra, Vysoke Tatry în slovacă, Tatra cei Înalți, sunt o destinație turistică de neratat pentru pasionații de drumeții în natură, fie că sunt doar amatori, așa ca noi, sau mai capabili din punct de vedere fizic și în căutarea aventurilor și adrenalinei.

Slovacia are destule stațiuni montane, cu tot ceea ce este necesar unui turist modern. Telecabine și gondole care merg până sus pe munte, autobuze și trenuri care te duc până în stațiune, în apropierea punctelor de pornire pe trasee, dacă nu mergeți cu mașina, plus o groază de hoteluri, pensiuni, restaurante și chiar food court-uri, pentru toate buzunarele.

Sau parcuri acvatice, pentru relaxare în ape termale.

Plus o mulțime de trasee montane, pentru orice gen de turist, mai leneș sau mai activ, mai pasionat de adrenalină. Spre vârfuri, spre lacuri, spre cabane, prin canioane și peșteri, pentru orice gen de plimbare în sânul naturii, pentru contemplarea minunatelor sale peisaje.

Am avut șansa să parcurgem nu mai puțin de trei trasee montane în scurta vacanță în Slovacia

Dar să nu uit de frumoasa plimbare la asfințit din jurul lacului Strbske Pleso.

După cum se observă, nouă ne plac mai mult lacurile. Dar vă asigur că traseele dintre acestea nu sunt chiar floare la ureche, cel puțin noi așa considerăm după ce ne-am obosit mușchii și genunchii pe acolo. Oboseală, transpirație, efort susținut pe alocuri… dar ce frumos a fost, ce peisaje, ce încântare…

La capitolul mâncare, recunosc că am degustat câteva dintre specialitățile tradiționale. Cum ar fi fazoulka (un goulash cu fasole și cartofi), ciorba de varză cu cartofi și afumătură, supa de usturoi cu brânză, halushki – găluștele din cartof umplute cu brânză, cârnații tradiționali slovaci dar și o ditamai gălușca Parena Buchta, umplută cu dulceață și cacao din care ne-am săturat toți trei.

La capitolul bere am fost chiar încântat, oferta fiind chiar diversă, cu tot felul de mărci locale. Foarte bune berile, unele mai tari, altele pils-uri normale.

––––––––––––––––––––––––

Cât la capitolul cazare am ales o variantă de buget. Am stat la o pensiune în orășelul Strba, cu aproximativ 40 Euro/noapte. A fost curat, confortabil, am avut toate condițiile, chiar și internet de calitate. Gazda nu știa o iotă de engleză dar ne-am înțeles noi până la urmă. Ne-am simțit foarte bine în cele 5 nopți petrecute acolo, pentru că în timpul zilei am fost mai mult plecați.

În stațiunile de munte ajungeam în maxim 20-30 de minute, în funcție de distanță, chiar mai repede dacă o luam pe autostradă. Pentru că există o autostradă care le leagă,

Cumpărăturile le-am făcut la supermarket-urile din Poprad – Tesco în principal, unde prețurile mi s-au părut cam ca pe la noi.

––––––––––––––––––––––––––––––

Ce ar mai fi de spus despre vacanța noastră de vară din Slovacia? Poate doar că de-abia așteptăm să revenim, pentru că ne-am simțit excelent acolo, nu am avut practic timp să ne plictisim. Și încă mai avem multe alte atracții turistice și trasee pe munte, în Vysoke Tatry, cum spun ei Masivului Tatra Mare (Înalți), dar și în Tatra Mici, în Paradisul Slovac.

Este una dintre țările pe care le recomand cu drag de acum încolo, pentru că are tot ceea ce trebuie pentru a mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși dintre turiști. Cel puțin eu așa consider.

Despre Slovacia, pe scurt

  • Suprafață – 49035 km2
  • Locuitori – 5.450.000 aprox.
  • Capitala – la Bratislava
  • Monedă – Euro
  • Limba oficială – slovaca

Mai multe informații pe wikipedia.