Noi suntem genul pentru care vacanța de vară este în general activă, cu plimbări prin natură și chiar pe munte, vizitare de muzee, castele sau alte obiective turistice, culturale sau istorice. Nu prea suntem adepții lenevelii pe plajă, cu un cocktail cu gusturi exotice sub o umbreluță sau în vreun baldachin, deși o baie în mare nu ne displace, ba din contră.
Și după mulți, mulți ani, în care am fost numai prin Alpi și Dolomiți, de această dată am ales să petrecem în vacanța de vară câteva zile în Munții Rila din Bulgaria. Văzusem că sunt câteva trasee minunate prin munții de acolo, așa că ne-am gândit să le încercăm și noi. Normal, nu aveam de gând să ocolim celelalte obiective turistice care ne ieșeau în cale.
Și ne-am simțit excelent acolo, la munte în Bulgaria, aceasta fiind poate una dintre cele mai reușite vacanțe ale noastre. Mai mult, deși vremea se anunța posomorâtă, cu destule ploi programate, acestea aproape că ne-au ocolit, în orice caz, nu ne-au stricat nici măcar o zi de vacanță.
În cele șase zile petrecute acolo am descoperit o zonă superbă, de care s-ar îndrăgosti orice pasionat de munte și de drumeții în natură. Peisaje amețitoare, cu vârfuri înalte și văi adânci (Musala 2925m este cel mai înalt vârf din Balcani), lacuri, multe lacuri, din care izvorăsc o puzderie de pâraie și râuri, destule cabane și refugii montane, plus trasee turistice pentru amatori dar și pentru alpiniști…
Cartierul general l-am stabilit în Borovets, unde am găsit o ofertă destul de ok la Hotelul Samokov – anume 350 de Euro, 3 persoane, 5 nopți, în regim demipensiune, plus acces la piscină și la centrul spa.
De la București am făcut aproximativ 6 ore până la Borovets, cu 30 de minute petrecute în vama Giurgiu. Unde la 6 dimineața erau destule mașini care treceau în Bulgaria, pesemne turiști care petreceau vacanța de Rusalii la vecinii noștri.
Culmea, de la balconul nostru nu se vedea Musala, 2925m, deși se afla în acea direcție… Ne-am dat seama pe traseu că era destul de mult de mers până acolo. Dar ce frumos a fost…
Dacă camera de hotel nu este una chiar la un standard de patru stele, cazarea a compensat din plin cu piscina mare și zona de spa, unde am făcut saune în fiecare seară, pentru relaxare.
Iar mâncarea, deși nu a fost una de fițe, a fost bună și îndestulătoare, mai ales că a fost servită pe sistem de bufet suedez.
Acolo, la Hotel Samokov, am descoperit un fel de mâncare delicios – ardei umplut cu brânză frecată cu mărar, pane!
Borovets este o stațiune de schi, așa că este mai animată în timpul iernii. Este un fel de Poiana Brașov a bulgarilor, cu multe hoteluri, restaurante și terase. Pentru că nu începuse cum trebuie sezonul de vară, ne-am bucurat din plin de liniște și de lipsa afluxului de turiști în plimbările de seară.
Diverse cumpărături am făcut în orășelul Samokov, aflat la numai 10km distanță de Borovets. Acolo sunt trei supermarket-uri mari – Lidl, T-Market și Billa. Așa că, dacă aveți nevoie de oarece, nu aveți prea mult de mers cu mașina.
Iar acolo, în Borovets și în Munții Rila am descoperit câteva obiective turistice care merită vizitate de către orice turist.
De exemplu, într-una dintre seri ne-am plimbat pe domeniul vilei regilor bulgari, Tsarka Bistrika.
Deși mă așteptam să fie un fel de Peleș de-al bulgarilor, nu există termeni de comparație cu superbul nostru castel din Sinaia. Dar domeniul regal este bine îngrijit, chiar am impresia că se poate merge la un picnic acolo. La interior se vizitează doar o expoziție cu tablouri ale familiei regale și reprezentări ale domeniului, în viziunea unor diverși artiști.
Într-o altă zi am mers și la Mănăstirea Rila, poate cea mai mare și mai importantă din Bulgaria. O văzusem într-o miniatură la Minimundus în Klagenfurt, așezată lângă biserica noastră de la Curtea de Argeș, așa că de atunci aveam de gând să o vedem în mărime naturală.
Ploua dar tot ne-am plimbat vreme de aproape o oră prin curtea sa, dar și pe domeniul acesteia. Frumos acolo.
Iar în drum către aceasta am vizitat Piramidele din Stob, creație a mamei natură aflată în continuă schimbare a formei și care poate dispărea complet peste ceva timp…
Și pentru orice pasionat de drumeții pe munte există o mulțime de astfel de atracții turistice și trasee montane cu peisaje spectaculoase. Chiar ne-au plăcut la maxim peisajele din Munții Rila.
De, exemplu, ne-am simțit minunat atât în drumeția către vârful Musala, 2925m, cel mai înalt din zona Balcanică…
… dar și în circuitul celor 7 Lacuri, cum i-am mai spus eu, ținutul apelor din creierii munților, unde am admirat peisaje de vis.
Iar prietenii noștri au făcut și traseul cătrel Vârful Malyovitsa, 2729m, care le-am luat cam 7 ore dus-întors, în condiții climaterice care pe noi ne-ar fi întors din drum.
Mai multe idei de trasee turistice pentru o vacanță de vară reușită în Munții Rila, aici. Cert este că în Munții Rila sunt o mulțime de trasee montane, unele pentru toată lumea, altele doar pentru cei mai curajoși.
De asemenea, relativ aproape de Borovets se află capitala Sofia (aprox. 70km) dar și al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, Plovdiv (aprox. 100km). Noi am preferat să vizităm de această dată Plovdivul și am constatat că are un centru istoric care rivalizează cu al oricărui alt oraș vestic european.
Clar este un oraș demn de un adevărat city-break, cu o mulțime de obiective turistice interesante.
Cam atâtea idei de obiective turistice pentru o vacanță de vară în Munții Rila. Cu siguranță că noi vom reveni acolo, pentru că mai avem multe alte locuri interesante de descoperit dar și câteva alte trasee montane de parcurs.