La Festivalul Roman Apulum, desfășurat la Cetatea Alba Carolina

După ce am vizitat Muzeul Satului Vâlcean, ne-am cazat în Cisnădie iar la scurt timp am plecat la Alba Iulia. Vroiam de ceva timp să vizităm Cetatea Alba Carolina iar de pe internet aflasem că acolo se desfășoară Festivalul Roman Apulum, aflat la ediția a VI-a, așa că interesul ne-a crescut și mai tare. Cum distanța dintre Cisnădie si Alba Iulia am parcurs-o în maxim o oră (grație autostrăzii), pe la orele 15.00 parcasem mașina și intram deja pe una dintre porțile frumoasei Cetăți.

Numele festivalului roman nu este greu de ghicit, Apulum fiind cel mai mare oraș roman din provincia Dacia. Acesta se desfășoară în fiecare an în preajma zilei de 1 mai, din câte am înțeles. Anul acesta sunt prezenți nu mai puțin de 300 de participanți activi, numiți reenactori, adică cei sau cele care personifică oamenii și traiul acelor timpuri – legionari și civili romani, războinici daci, sarmați sau celți, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare. Îmbrăcați, costumați și echipați ca acum 2000 de ani. Reenactori din România dar și din Spania, Italia, Germania, Bulgaria, Ucraina și Republica Cehă, organizați în 13 asociații de profil.

În acest an, Festivalul Roman Apulum se desfășoară pe parcursul a patru zile (27 aprilie – 1 mai) iar vizitatorii pot experimenta o fărâmă din farmecul acelei lumi antice, demult apuse. Pot participa la demonstrații militare romane, la războaie între daci și romani, lupte de gladiatori dar și la ateliere meșteșugărești, jocuri, dansuri nocturne, teatru antic și chiar târguri de sclavi. De asemenea, pot degusta bucate antice.

Noi am ajuns acolo în cea de-a doua zi a festivalului, apropo, aflat în continuare în desfășurare în timp ce scriu aceste rânduri. Și ne-a părut rău că nu am avut cum să zăbovim mai mult, poate până în noapte, pentru a vedea și luptele dintre romani și daci, dansurile nocturne sau parada cu torțe. Dar ne-am propus ca la anul să mergem special pentru acest festival, măcar pentru două zile. Să sperăm că vom reuși.

În primul rând am vizitat taberele militare și atelierele. Unde erau amenajate și amplasate corturile soldaților și luptătorilor, erau expuse armurile, coifurile, scuturile frumos pictate cu tot felul de simboluri, arme dar și alte obiecte și instrumente utilizate în acele vremuri. Am văzut chiar și o mică bucătărie de campanie unde se servea mâncare pentru luptători dar și pentru vizitatori.

Câteva imagini de acolo, în continuare.

Deși obosiți și poate încolțiți de căldură, mai ales că erau îmbrăcați cu armuri și haine destul de groase, toți cei pe care i-am rugat să le fac poze au fost extrem de amabili și binevoitori.

Apoi i-am urmat pe războinici pe câmpul de luptă, mai exact pe esplanada din fața Catedralei Romano-Catolice. Unde am urmărit demonstrații de tactică militară, manevre dar și scurte scene de luptă. Mai mult, toate momentele au fost însoțite de informații, date și fapte istorice, acestea fiind prezentate chiar de către cei care le-au pus în scenă. Chiar interesant, mă plec în fața tuturor participanților, extraordinar ce momente și ce lucruri pot face din pasiune.

Câteva imagini de pe esplanadă, în continuare.

După vreo patru ore, însetați și înfometați, răpuși și de căldura de 30 de grade, am decis să ne întoarcem în Sibiu. Trebuia să ne odihnim, ne aștepta o altă zi lungă, în care ne propusesem să vizităm Muzeul Astra dar și Cetatea Făgăraș. Ceea ce s-a și întâmplat de altfel.

Dar duminica seara, la întoarcerea către casă, toți am fost de acord că la Festivalul Roman Apulum ne-a plăcut cel mai tare.

Revin și cu Turul Celor Trei Fortificații, pe care l-am făcut la Cetatea Alba Carolina.