Castrul Roman Apulum, Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina

Era dimineața devreme în Cetatea Alba Carolina, ne plimbam alene pe acolo în așteptarea deschiderii festivalului roman Apulum. Și ne-a apărut în cale clădirea în care sunt adăpostite câteva dintre vestigiliile descoperite ale vechiului castru roman Apulum, mai exact o parte din clădirea comandamentului. Muzeul Principia se numește, îi găsiți poziția pe hărțile de la intrarea în Cetatea Alba Carolina.

Dacă tot eram acolo pentru un festival cu daci și romani, o vizită printre ruinele unui vechi castru roman era o activitate chiar potrivită, în context cu scopul călătoriei noastre. Mai mult, de la festivalul roman am plecat direct către Sarmizegetusa Regia, cetatea sacră a dacilor.

Un festival cu daci și romani, un castru roman și cea mai faimoasă cetate dacică, toate în aceeași zi, ce poate fi mai frumos? Iar Muzeul Principia organizat pe anticele ruine ale Castrului Roman Apulum chiar merită o scurtă oprire.

Așa că am dat ocol clădirii și am ajuns imediat la intrare…

Intrarea era păzită de statuia unui legionar roman…

Intrarea costă 10 lei de adult și 5 lei de elev/student.

La început am mers către lapidarium, organizat chiar lângă clădire, în aer liber.

 

Apoi am pășit în clădirea care adăpostește ceea ce a mai rămas din castrul roman Apulum, după cum am aflat acolo, fiind expusă doar o mică parte din clădirea comandamentului.

Ne-a luat imediat în primire o drăguță domnișoară care ne-a povestit un pic despre istoria acelui loc antic dar și despre ce putem vedea pe acolo.

Ca un scurt istoric, castrul a fost ridicat de către Legiunea a XIII-a Gemina, care a participat la ambele războaie daco-romane. Într-o primă etapă din lemn cu pământ,  pe la anul 107 d.Chr. (pe timpul lui Traian), iar apoi cu zid din piatră, pe timpul împăratului Hadrian, în jurul anului 125 d.Chr.. De menționat că avea suprafață de aproape 21 de hectare. De altfel era cea mai importantă legiune romană din provincia Dacia.

La interior se vizitează doar o parte din clădirea comandamentului. Câteva ziduri sunt reconstruite dar nivelul de la bază al acestora este cel original. Ce a fost explorat până acum de fapt, pentru alte părți sunt acum sub strada din spatele muzeului și chiar sub clădirea  Universităţii „1 Decembrie 1918”, pe care o puteți vedea în fundalul imaginilor.

În această clădire a comandamentului locuia chiar guvernatorul provinciei din câte am înțeles. Oricum, găsiți mai multe detalii istorice pe internet.

În centru poate fi văzută camera tezaurului, în care se păstrau valorile legiunii…

… câteva replici ale steagurilor de luptă…

… o placă din pardoseală care păstrează încă inscripția Legiuniii XIII Gemina, dar și urme ale țintelor de pe talpa încălțării unui legionar…

… sistemul de încălzire cu podea falsă în două straturi. Practic, exista un cuptor în care ardea focul, apoi fumul cald era direcționat pe sub această pardoseală pentru a încălzi incintele.

Fântâna datează din timpuri medievale. Aceasta a secat când au fost create șanțurile de apărare ale Cetății Alba Carolina, care erau chiar foarte adânci.

De observat și sistemul de scurgere al apei de ploaie…


Apoi am asistat la un scurt filmuleț despre istoria castrului roman, așezați frumos pe pernuțe.

Nu foarte lungă vizita noastră acolo dar interesantă, în primul rând pentru că am pășit într-un loc istoric, antic, dar și pentru că am descoperit câteva dintre elementele constructive ale clădirilor din acele vremuri și am aflat detalii inedite despre viața de atunci.

Iar pentru o adevărată colecție de arheologie clasică  daco-romană, vă invit la Muzeul Național al Unirii, aflat în imediata vecinătate. Pe care l-am vizitat și noi, însă detalii cu o proximă ocazie.